Antibakteriell kjemikalie gir allergi

Det antibakterielle kjemikaliet triklosan, som blant annet finnes i tannkrem, kan bidra til økt risiko for allergi hos barn.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det melder Folkehelseinstituttet med utgangspunkt i nye resultater fra Den norske miljø- og barneastmastudien. Tilsvarende resultater er også rapportert fra USA.

Triklosan-studien er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus, Universitetet i Oslo og National Institute of Health Sciences (NIEHS) i USA.

Mer rhinitt
Triklosan har vært brukt i flere tiår, men ble nylig satt i sammenheng med allergi hos barn i den amerikanske studien «National Health and Nutrition Examination Survey» (NHANES).

Den nye norske studien har funnet tilsvarende sammenhenger mellom allergi hos barn og triklosan-nivåer målt i urin fra barna. I denne studien ble det funnet at triklosan i urinen hang sammen med forhøyede nivåer av Immunoglobulin E (IgE) og rhinitt, altså nesetetthet eller høysnue, hos tiåringer.

Halvparten hadde målbare verdier
Forskerne samlet inn 623 urinprøver og fikk gjennomført målinger ved Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, USA. Det viste seg at omtrent 50 prosent av de norske barna hadde målbare nivåer av triklosan, mens 80 prosent av de amerikanske barna hadde det samme. Barna ble utsatt for omtrent samme mengde eksponering fra tannkrem.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan triklosan endre bakteriefloraen på huden, i munnen og i tarmen. En endring av bakteriesammensetningen av såkalte gode bakterier kan føre til økt risiko for å utvikle allergi. Derfor har økt bruk av triklosan og antibakterielle produkter generelt blitt satt i sammenheng med økt forekomst av allergi.

Norge oppfordrer til mindre bruk
I Norge har helsemyndighetene i mange år oppfordret til en redusert bruk av antibakterielle produkter for å unngå utviklingen av resistente bakterier.

I en norsk kartlegging fra 2001 viste det seg at 85 prosent av triklosanbruken kom fra kosmetiske produkte , derav 75 prosent fra tannkrem. Triklosan har etter dette blitt tatt ut av en rekke produkter.

I hvor stor grad norske barn er eksponert for triklosan i dag er uvisst. I USA som har årlig prøvetaking og overvåkning av kjemikalieeksponering, er det foreløpig lite som tyder på at eksponeringen for triklosan er på vei ned, ifølge Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS