DÅRLIG TID: – Det haster det med et sykepleierløft og en plan som sikrer bærekraftig bemanning, kompetanse og finansiering i sykehjem og hjemmetjenester, sier Lill Sverresdatter Larsen. Her fotografert i debatt med Ingvild Kjerkol (Ap) under Helsedagen. 

Foto: Vidar Sandnes

Krav til ny regjering: – Det går utover pasientsikkerheten

Sykepleierforbundet legger frem sine krav til den nye regjeringen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det vektlegges at mangelen på sykepleiere og helsefagarbeidere truer de offentlige helsetjenestene, noe som igjen utgjør en trussel mot pasientsikkerheten, mener Norsk sykepleierforbund (NSF).  

Vanskelige dillemaer hver dag
– Den overordnede største oppgaven for en ny regjering innen helsefeltet er å beholde og rekruttere livsviktig kompetanse. Den avtroppende helseministeren har sagt at sykepleiermangelen er det som haster mest, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i NSF, til Dagens Medisin.

Hun fortsetter:

– Den uttalelsen er ikke gått ut på dato. Mangelen på sykepleiere og helsefagarbeidere truer de offentlige helsetjenestene.

HASTER: – Den avtroppende helseministeren har sagt at sykepleiermangelen er det som haster mest, sier Lill Sverresdatter, her fotografert med Bent Høie fra en tidligere anledning. Foto: Sunniva Tønsberg

– Sykepleiere og andre profesjonsgrupper står i vanskelige dilemmaer hver dag. Det går utover pasientsikkerheten. Vi ønsker oss at den nye regjeringen ser sammenhengen mellom de uløste oppgavene og nødvendigheten av en satsing på helse- og omsorgssektoren.

– Det haster
Sverresdatter Larsen viser blant annet til siste ukes mediesaker om eldre på institusjon som blir underernært og om ansatte i Bærum som ble bedt om å bruke tid til å registrere sine dobesøk.

– Vi trenger en styrkepakke til kommunene og en tillitsreform. God og ernæringsrik mat er viktig for alle mennesker, og sykepleierne skal ha tid til å følge opp hver enkelt, og de skal ha tid til å samhandle med kliniske ernæringsfysiologer når tiltak er nødvendig.

– Da kan vi ikke fortsette med en situasjon der de ansatte drukner i arbeid mens pasientene ikke følges opp. Dette er bare ett eksempel på konsekvensen av sykepleiermangelen, det vil komme mange flere framover hvis ikke dette løses raskt. Derfor haster det med et sykepleierløft og en plan som sikrer bærekraftig bemanning, kompetanse og finansiering i sykehjem og hjemmetjenester.

Her kan du lese Norsk Sykepleierforbunds liste med hovedkrav til ny regjering.

Powered by Labrador CMS