OFFENTLIGE STEDER: – Dette gjelder spesielt på buss eller annet offentlig transportmiddel der man blir sittende eller stående tett på hverandre over litt tid, sier Tove Røsstad. Foto: Trondheim kommune

Foto:

Kommuneoverlege i Trondheim anbefaler munnbind

Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim kommune, anbefaler at kommunens innbyggere igjen bruker munnbind på offentlig sted der det ikke er mulig å holde minst en meters avstand.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Dette gjelder spesielt på buss eller annet offentlig transportmiddel der man blir sittende eller stående tett på hverandre over litt tid, sier Tove Røsstad.

Kommunen skriver i en pressemelding på egen nettside at det i et notat til formannskapet tirsdag 2. november er en generell økning i antall smittede på landsbasis og at det i de siste ukene har vært en økning i Trondheim kommune. Det understrekes i notatet at situasjonen oppfattes ikke å være så alvorlig at det er grunnlag for å sette begrensning i form av lokal forskrift.

Kommunen skriver at det er smitte spredd i de fleste aldersgrupper, men at det er elever i videregående skole som dominerer med 26 prosent av smittede den siste uken. Deretter følger elever i barneskole med 21 prosent. Personer over 65 år utgjør seks prosent. 

Det er mye luftveisinfeksjoner i barnehager, men covid-19 utgjør kun en liten del av det, to prosent av smittede var i barnehager skriver kommunen.

Smitter mest i hjemmet

– De fleste smittede vet hvem de er smittet av. Viktigste smittearena er fortsatt i hjemmet, men skolen har også blitt viktig smittearena i løpet av de siste ukene. Omtrent 20 prosent har ukjent smittekilde slik at det er også sirkulerende smitte i samfunnet som ikke er kjent, skriver Røsstad i notatet til formannskapet.

Røsstad skriver videre at med høy vaksinasjonsdekning er man langt bedre rustet til å tåle et høyere smittetrykk enn tidligere, og viser til at de fleste beboere som blir smittet i sykehjem ikke utvikler alvorlig sykdom. Men at voksne, både yngre og eldre kan bli ganske syke med høy feber over flere dager. Betydelig smittespredning kan derfor være krevende med tanke på tilstrekkelig bemanning på kommunens ulike tjenester og i samfunnet for øvrig.

Powered by Labrador CMS