Foto: Colourbox

Etterlyser langtidsvirkning av fedmekirurgi

Nasjonalt råd for prioritering mener vi vet for lite om langstideffektene ved fedmekirurgi og viser til ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Temaet fedmekirurgi står på dagsordenen når medlemmene i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten har sitt neste møte 10. februar.
I et forslag til vedtak heter det ifølge sakspapirene fra Prioriteringsrådet at Rådet anbefaler at de regionale helseforetakene samarbeider for å få mer kunnskap om risiko og langtidseffekter av fedmekirurgi i Norge.
Sykelighet
Prioriteringsrådet mener vi vet lite om hvordan sykelighet påvirkes på lang sikt.
«Det er usikkert om utviklingen i dette helsetjenestetilbudet er hensiktsmessig. Enkeltpasienter kan likevel ha så høy fedmerelatert sykdomsrisiko at helsegevinsten ved fedmekirurgi er større enn ulempene», heter det i vedtaksforslaget. 
Usikkert om økt overlevelse
Rådet legger også vekt på betydningen av brede folkehelsetiltak for å forhindre fedme og anbefaler at det gis økt prioritet til ikke-kirurgiske metoder.
Bakgrunnen for anbefalingene er en metodevurdering Rådet har bestilt fra Kunnskapssenteret. Konklusjonen i rapporten er at det er usikkert om fedmekirurgi reduserer totaldødelighet og død som følge av hjerte- og karsydom, som hjerteinfarkt og hjerneslag.
Dårlig studiekvalitet
Kvaliteten på mange av studiene er lav til svært lav.
Det er middels god dokumentasjon på vekttap over en ti-årsperiode. Det er også middels godt dokumentert at fedmekirurgi kan reduseres forekomsten av type 2-diabetes, og lav dokumentasjon på effekten av fedmeoperasjon på blodtrykkssenkning.
Kunnskapssenteret finner også at kvaliteten er lav på dokumentasjon av bedre livskvalitet som samleskårer på fysisk helse og at det er usikkert om fedmekirurgi har effekt på angst og depresjon. Her er kvaliteten på dokumentasjonen svært lav.
Forekomst av bivirkninger er usystematisk og mangelfullt rapportert, ifølge Kunnskapssenteret gjennomgang av studier.

Powered by Labrador CMS