KLIKK PÅ SMERTEN: Respondenter og pasienter kan velge områder på kroppen og klikke seg frem til eksakt der de kjenner smerte.  Foto: Illustrasjon: Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste

Kroppskart skal gjøre det lettere å kartlegge smerte

Et digitalt kroppskart skal hjelpe forskere å kartlegge smerte i befolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– I realiteten er dette en ny måte å gjennomføre spørreundersøkelser på. I stedet for å spørre respondenten hvor han har smerter, kan han klikke seg frem på dette kartet, sier seniorrådgiver Bjørn-Ole Johannesen i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

NSD har har utviklet det klikkbare kroppskartet. Nå skal det brukes i befolkningsstudien Tromsøundersøkelsen .

Verktøyet er utviklet i samarbeid med Universitetet i Tromsø, Folkehelseinstituttet, Oslo Universitetssykehus, og illustratøren Kari Toverud.

Kan også brukes klinisk 
– Vi kan nå få et mer entydig bilde av folks smerter. Selv om det primært er utviklet til en befolkningsstudie, egner det seg også godt til mange kliniske situasjoner og klininsk forskning, sier Heidi Johansen, prosjektleder i Tromsøundersøkelsen.

Med kroppskartet kan pasienten, og respondenten, klikke seg fram til eksakte smertepunkt, for eksempel i bryst, tenner eller hender.

Kombinert med tradisjonell undersøkelse
Kroppskartet skal brukes i kombinasjon med andre data og tradisjonell spørreundersøkelse for å kartlegge klinisk smerte.

Tromsøundersøkelsen er en folkehelseundersøkelse og startet i 1970. Mer enn femti delprosjekt utgår fra undersøkelsen, deriblant smertestudien Tromsø Pain Study.

Powered by Labrador CMS