Bukkehornkløver et økende problem

Når matvanene endres, blir vi mer utsatt for bukkehornkløver også i Norge. – Bekymringsfullt på grunn av kryssallergi, mener Folkehelseinstituttet (Folkehelsa).

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er Folkehelseinstituttet (Folkehelsa) som nå advarer mot dette skjulte allergenet, som kan gi kryssallergi mot andre belgfrukter som peanøtter, soya og lupin.

Spesielt problem for allergikere
Nylig publiserte en gruppe forskere ved instituttet (Vinje NE, Namork E, Løvik M.) en artikkel om dette i tidsskriftet Scandinavian journal of immunoloy. Førsteforfatteren, Nina Eriksen Vinje, forteller at allergener som er skjult i sammensatte matvarer, representerer et spesielt problem for matallergikere.
– Bukkehornkløver er en velkjent ingrediens i asiatiske matretter. Når matvanene våre endres og utvides, blir vi mer utsatt for bukkehornkløver også i Norge, sier Nina Eriksen Vinje, forsker ved Divisjon for miljømedisin, Folkehelseinstituttet.

Reagerer på karri-mat
Eriksen Vinje opplyser at man først ble oppmerksom på kryssallergi mellom peanøtter og bukkehornkløver i 2006. Matallergiregisteret mottok da meldinger om allergiske reaksjoner på mat som inneholdt karri, og kryssallergi mellom peanøtter og bukkehornkløver ble bekreftet hos to personer med peanøttallergi.

Siden er det oppdaget at bukkehornkløver gir sterkere kryssallergiske reaksjoner med peanøtter enn med andre belgfrukter som for eksempel soya og grønne erter.

Kan nå undersøke denne allergien
Forskere ved Folkehelseinstituttet har nå utviklet en ny musemodell for å undersøke nettopp denne typen allergi. Modellen kan også brukes til å studere kryssallergier mellom bukkehornkløver og peanøtter, soya og lupin, allergener som har stor betydning for folkehelsen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det nødvendig å teste nye matvarer på markedet for potensielle allergener i spesifikke modeller. Mus kan brukes fordi deres immunsystem er godt beskrevet og ligner mye på menneskets.

Dette gjør at forskere kan studere de komplekse immunreaksjonene assosiert med matallergi. Den nye modellen som er utviklet ved Folkehelseinstituttet, kan også brukes til å finne ut mer om ulike kryssallergier.

Powered by Labrador CMS