STRESSOPPLEVELSEN: – Livets største opplevelse; å sette et barn til verden, blir redusert til en øvelse i stressmestring, skriver artikkelforfatteren.

Fødselsomsorg i fritt fall

Fødselsomsorgen i hovedstaden er i ferd med å rakne. Hvor mange demonstrasjoner, skrekkhistorier og advarsler skal til før helseminister Ingvild Kjerkol griper inn?

Publisert Sist oppdatert
Marit Kristine Vea

DET VERSTE HAR allerede skjedd. Sommeren 2021 døde en nyfødt baby ved Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål.

Statsforvalteren konkluderer med at bemanningsutfordringer i fødeavdelingen var medvirkende til det tragiske utfallet. Siden den gang har situasjonen blitt verre.

ET SVEKKET TILBUD. Oslos kvinner har nå et svekket fødselstilbud. Denne måneden mistet vi vår eneste enhet for normalfødsler, ABC-tilbudet på Ullevål. Dette er en tragedie i seg selv, og stikk i strid med både internasjonale anbefalinger, dokumentert forskning og politiske føringer fra Stortinget.

Men kuttet rammer ikke bare dem som skulle ha født ved ABC-klinikken. Det totale fødetilbudet er redusert med tre fødestuer, og 14 av de 20 jordmødrene som jobbet ved ABC-enheten, har sagt opp. Dette betyr at det nå er færre jordmødre til å ta seg av flere fødende, på færre fødestuer.

ØVELSE I STRESSMESTRING. Arbeidsforholdene var krevende fra før. Allerede i høst opplyste sykehuset at det manglet 56 jordmorårsverk, og det var før ABC-jordmødrene forsvant. I januar gikk tillitsvalgte ut og varslet om en så hektisk arbeidshverdag at de verken rekker å gå på do eller spise. Ille for de ansatte, og forferdelig for de fødende, som under travle tidspunkter risikerer å tilbringe timer i korridorene før de får plass i en fødestue.

Etter at ABC-enheten stengte, har det blitt verre. Jordmødre forteller meg om vakter der de løper mellom fødsler, og de må avvise kvinner som trygler om at de skal være hos dem. Livets største opplevelse, å sette et barn til verden, blir redusert til en øvelse i stressmestring.

BEGRUNNELSENE. Selvfølgelig er ikke alle dager sånn. Iblant er det rolig, og både jordmødre og kvinner får gode opplevelser, men en fødeavdeling må være bemannet og dimensjonert for toppene. Det er det ingen grunn til å anta at Oslos fødeavdelinger er i dag.

Jordmødre forteller om vakter der de løper mellom fødsler, og de må avvise kvinner som trygler om at de skal være hos dem

Paradoksalt nok var det nettopp jordmormangel sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth begrunnet nedleggelsen av ABC-enheten med. «Ressursen vi mangler, er jordmødre. Vi gjør dette for å sikre at vi har nok jordmødre på kveld, natt og helg», sa han til Klassekampen i november. Da Bjørnbeth deltok i NRKs Debatten i forrige uke, hadde han endret forklaring. Nå er det færre fødsler som er årsaken til kuttet. Nedleggingen av ABC «er ikke betinget av noe annet enn at behovet for fødestuer har gått ned», sa direktøren.

Men fødselstallene varierer fra år til år. 2022 er ikke noe unntak.

FRA VONDT TIL VERRE. Jordmødrene ved OUS har gang på gang varslet om at bemanningen er på et kritisk lavt nivå, uten at sykehuset har evnet å løse problemene.

Med stengingen av ABC har det gått fra vondt til verre, med færre fødestuer, færre jordmødre og mindre valgfrihet og støtte til de fødende.

Situasjonen er kritisk nå – i mars. Hvordan vil det da bli i sommer, når den store bølgen av fødsler kommer?

SYSTEMATISK IGNORANSE. Som Oslo-politiker og kvinne føler jeg meg maktesløs i møte med helsemyndigheter som virker ute av stand til å både lytte og handle. Kvinnehelseutvalget dokumenterer hvordan kvinners stemmer systematisk blir ignorert av helsevesenet. Nå skjer det igjen.

Stengingen av ABC var et åpenbart feilsteg, og har ikke løst et eneste problem for verken sykehuset, jordmødrene eller de fødende. Det var det mange av oss som advarte om på forhånd.

Likevel valgte Høyre denne uken å støtte regjeringspartiene, Ap og Sp, og stemme mot Venstres to forslag om å bevare ABC, og legge frem en konkret plan for å løse den akutte jordmorkrisen ved sykehusene.

Situasjonen er kritisk nå. I mars. Hvordan vil det da bli i sommer, når den store bølgen av fødsler kommer?

OVERTRÅKK. Tid er en forutsetning for omsorg, og det må tas umiddelbare grep for å øke grunnbemanningen og redusere arbeidsbelastningen for jordmødrene.

Jeg vet at de strekker seg til det aller ytterste for at kvinner skal få gode og trygge fødselsopplevelser. Men det finnes en smertegrense, også for dem, der krevende arbeidsforhold gjør oppgaven uoverkommelig.

Den grensen er vi nå i ferd med å tråkke over.


Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin, fra Kronikk- og debattseksjonen i 05-utgaven.

Powered by Labrador CMS