Flere alvorlige forgiftninger med hvit fluesopp

Den siste tiden har flere soppsankere vært innlagt på sykehus fordi de har forvekslet hvit fluesopp med matsopp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I en pressemelding opplyser Giftinformasjonen at de den siste tiden fått flere henvendelser om alvorlige forgiftninger med hvit fluesopp.
Hvit fluesopp har vært forvekslet med matsopp. Det har vært nødvendig med sykehusinnleggelser og behandling med motgift.
Unngå sjanser
–Nå er det mye sopp i skogen, inkludert våre farligste giftsopper. Vi advarer folk mot å ta sjanser som kan føre til forveksling av giftsopp med matsopp.
For å unngå dette er det viktig med tilstrekkelig kunnskap om sopp, gode rutiner ved plukking og kjennskap til forvekslingsarter i norsk soppflora.
Giftinformasjonen anbefaler folk å gå på soppkurs, benytte soppkontroller og bruke ny sopplitteratur, skriver Giftinformasjonen på sin hjemmeside.
Giftinformasjonen gir følgende råd:

  • Plukk og spis kun sopp som du er 100% sikker på.
  • Hold deg til sikre spiselige sopparter.
  • Plukk en og en sopp (spesielt viktig ved plukking av traktkantarell).
  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven. Studer soppen før du legger den i kurven og igjen ved rensing. Er du i det minste tvil, så kast soppen.
  • Benytt gode, oppdaterte soppbøker ved identifisering av sopp.
  • Lær deg norsk soppflora. Soppfloraen kan variere stort mellom land og verdensdeler.
  • Det arrangeres soppkontroller flere steder i landet utover høsten - her er det fint å få soppen kontrollert.

Giftinformasjonen har egen telefon, og er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Vakthavende ber da om å få beskrevet   soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.).

–Det beste er om man har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer, gjerne sammen med en linjal. Dersom man har mulighet til å ta bilde av soppen med et digitalkamera, og sende bildet på e-post, vil dette også kunne være til hjelp, står det på hjemmesiden www.giftinfo.no

I enkelte situasjoner kan det være nyttig å analysere rester av soppmåltid, oppkast o.l. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.


Giftinformasjonen nås på telefon 22 59 13 00
(td)
 

Powered by Labrador CMS