GAMLE TALL: Tord Vedøy ved FHI sier den ny-publiserte studien bruker gamle og små tall. – Det har å gjøre med hvor streng man er med statistisk sammenheng. Hadde man vært litt strengere, hadde mange av sammenhengene forsvunnet, sier Vedøy.

FHI-forsker om snusstudie: – Tror ikke man skal hekte seg for mye ved tallene

FHI-forsker Tord Vedøy sier snusrapporten som viser sammenheng med kreftfare, bruker gamle tall og at tallene er små. –  Men det er best å ikke snuse, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Den nye studien, som ser på 15 tidligere utførte snusstudier, viser en sammenheng mellom snus og flere krefttyper.

I studien kommer det fram at det kun er for to krefttyper forskerne har mer enn lav tillit til hva tallene viser.

Det er faren for spiserørskreft som tredobles fra 0.016 prosent til 0.055 prosent og kreft i bukspyttkjertelen som dobles fra 0.072 til 0.15.

– Det er en helt grei studie, og det gjøres mange av dem. De viser mye av det samme fordi det er den samme underliggende gruppen man ser på igjen. Så gjør man en studie på studiene. Det blir litt indirekte og jeg tror ikke man skal hekte seg altfor mye ved selve tallet, sier FHIs seniorforsker Tord Vedøy til NTB.

Vedøy poengterer at det er snakk om små størrelser. Når kreftfaren øker fra 0.016 prosent til 0.055 prosent, er det en tredobling, men om det er signifikant eller ikke, avhenger av hvor strenge kriterier man setter ettersom feilmarginen kan bli stor med så små tall.

– Det har å gjøre med hvor streng man er med statistisk sammenheng. Hadde man vært litt strengere, hadde mange av sammenhengene forsvunnet, sier Vedøy.

Powered by Labrador CMS