Etiske sideblikk: Seafood som helsekost

Fra Reseptfritt, Dagens Medisin 7/00

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Avstanden fra Trygdedirektoratets lokaler på Drammensveien til Norway Seafoods på Lysaker torg er overkommelig - endog til fots. Jens Stoltenbergs utnevnelse av konsernsjef Tore Tønne til ny helseminister gir imidlertid grunn til å tro at vi nå har fått en helseminister som befinner seg hinsides gangavstand fra Høybråtens verditenkning. Derfor ville det ikke være overraskende om Tønne velger å legge sin forgjengers medisinske verdimelding på is. Islegging er som kjent noe man er vant til i Norway Seafoods. Ut fra det som til nå har vært sagt av eller om Tønne, er det grunn til så vel håp som bekymring. Hans erfaring med å få store organisasjoner til å arbeide sammen vil for eksempel kunne komme godt med, ikke minst når han skal forsøke å iverksette «Regjeringens store prestisjeprosjekt» (VG, 22.03.00) - omorganiseringen og fornyelsen av offentlig sektor - innenfor helsevesenets vegger. Behovet for en slik omorganisering er utvilsom. For selv om helsevesenet - som en del av offentlig sektor - «skal tjene alle», «kan den ikke gjøre alt», slik Stoltenberg formulerte dette problem i sin tiltredelseserklæring. I en slik prosess vil derfor sanering av enkelte offentlige helsetjenestetilbud, privatisering av andre og prioritering mellom gjenværende helsetjenestetilbud representere viktige, men smertefulle utfordringer. I tillegg er det å håpe at Tønne går kappende til verks i forhold til det trehodede trollet som sykehuseierstrukturen i dag representerer. Fylkeskommunen burde i så måte stå laglig til for hogg. Forutsetningen for at en slik fornyelses- og omorganiseringsprosess skal kunne lykkes, er imidlertid at også den nye helseministeren tar innover seg at vårt offentlige helsevesen aldri vil komme til å «lønne seg». Følgelig vil kostnadseffektivitet heller ikke kunne bli noe annet enn ett blant flere virkemidler på veien mot målet. Vårt offentlige helsevesen, sier professor emeritus Jarle Ofstad, UiB, «er - og vil sannsynligvis alltid komme til å forbli - et enormt utgiftsforetagende, søkt solidarisk dekket over skatteseddelen». Helsevesenet kan derfor ikke - som Norway Seafoods - primært være produksjons- og profittorientert: Det er et omsorgs- og barmhjertighetsorientert foretagende, som skal tjene alle, om ikke gjøre alt - men det altså uten nødvendigvis å tjene på det! I så måte skiller sannsynligvis offentlige helsetjenester seg ikke bare fra private helsetjenester, men også fra andre offentlige tjenester. Det er derfor en styrkeprøve av relativt formidable dimensjoner Tønne nå begir seg ut på - med mange sosialdemokratiske fallgruver. Hva er så målet for en offentlig helsetjenesten? Det har hverken vår nye statsminister eller Jens’ førstevalg som helseminister sagt så mye om til nå. Det kan tolkes på flere måter. Tolkning 1: Stø kurs: Det reformopplegget Regjeringen Bondevik var i ferd med å iverksette vil bli realisert - herunder intensjonene i Høybråtens verdimelding. Tolkning 2: Tønne er både jurist og økonom, men har etter eget utsagn ikke «mye greie på helse». Derfor vil han «bruke den nærmeste tiden til å sette seg inn i både helsepolitikk og prioriteringer» (Dagens Medisin på nett 17.03.00). Slike utsagn minner ikke så lite om en forhenværende Ap-helseminister av Napoleansk legning - som tok seg den frihet å bruke 100 dager på å pønske ut offentlige erklæringer som han deretter teppebombet Helse-Norge med. Tolkning 3: I motsetning til Hernes er Tønne en som ikke bare kan sin multiplikasjonstabell og er flink til å lære: Han har også ører - som han er innstilt på å bruke. Det lover godt. For ute blant helsevesenets mange tjenesteytere finnes det mye å lytte til og lære av: Og da ikke bare for å bli kjent med stammespråket, men også for å erfare hvilke forhold de som faktisk setter pasienten først jobber under. Dette er mennesker som i lystige lag lar falle utsagn som «Ditt fordømte DRG-kryp», «Din jævla HMS-aviker» eller «Fuck off med ISF», men som samtidig er genuint opptatt av å hegne om det som er bevaringsverdig i et offentlig og solidarisk helsevesenet. Opphav:
Beslektede artikler:   - Fra Seafoods til fastlege

Reseptfritt, Dagens Medisin07/00

Jan Helge Solbakk

Powered by Labrador CMS