Risikoen for å dø i oppfølgingsperioden var 3,2 ganger høyere blant de med medfødt hjertefeil. Men den økte risikoen avtok jo senere personen ble født etter 1975. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Studie: De som er født med hjertefeil, dør oftere for tidlig

Voksne som er født med hjertefeil, har tre ganger så høy dødelighet som personer på samme alder uten hjertefeil, viser en svensk studie.

Publisert

Forskerne har sett på overlevelsen til om lag 37.000 pasienter med medfødt hjertefeil. Personene i studien var født mellom 1950 og 1999 og var eldre enn 18 år. Disse ble sammenlignet med en kontrollgruppe, skriver Dagens Medicin.

Risikoen for å dø i oppfølgingsperioden var 3,2 ganger høyere blant de med medfødt hjertefeil. Men den økte risikoen avtok jo senere personen ble født etter 1975. Samtidig var den absolutte risikoen for å dø for tidlig, lav. Tre fjerdedeler av de tidlig fødte nådde 68-årsdagen.

– Vi har blitt bedre til å ta vare på disse pasientene, mens flere overlever barndommen på grunn av fremskritt innen pediatrisk hjertekirurgi. Resultatene peker på viktigheten av kontinuerlig overvåking, og vi må bli enda bedre til å ta vare på pasientene, sier Zacharias Mandalenakis, overlege ved universitetssykehuset Sahlgrenska i Göteborg.

Powered by Labrador CMS