ANSTRENGT: Mange helsearbeidere i Sverige lider nå av psykologisk stress, sier Sineva Ribeiro, styreleder i Vårdförbundet (Sykepleierforbundet) i Sverige. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Foto:

Over 10.000 svenske helsearbeidere smittet av korona

Mange leger, sykepleiere og andre helsearbeidere i Sverige ble smittet av covid-19 under arbeidet med å bekjempe pandemien. Flere har fått intensivbehandling. Noen har mistet livet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

To leger i Stockholm har omkommet. Sannsynligheten for at de har blitt syke på jobb er veldig høy Johan Styrud

– I begynnelsen var helsearbeiderne enormt utsatt, sier Johan Styrud til svenske Dagens Medicin. Han er styreleder i Legeforeningen i Stockholm og overlege ved Danderyd sykehus.

I midten av mai hadde mer enn 10 300 ansatte innen helse og omsorg testet positivt for koronaviruset i Sverige, ifølge tall fra den svenske Folkhälsomyndigheten. Dette tilsvarer omtrent en tredel av alle bekreftede tilfeller i løpet av de første tre månedene av utbruddet.

Et stort flertall har hatt milde symptomer. Myndighetene i Sverige har ikke oversikt over hvor mange helsearbeidere som har omkommet ennå.

– Jeg vet om to leger i Stockholm som har omkommet, der sannsynligheten for at de har blitt syke på jobb er veldig høy. Flere leger er også innlagt på intensivavdeling, sier Styrud.

I slutten av april mistet Vårdförbundet, som tilsvarer Norsk sykepleierforbund, et medlem som jobbet på en koronaavdeling i Stockholm.

– Hun hadde testet positivt for covid-19 og ble sykemeldt for symptomene sine, sier foreningens styreleder Sineva Ribeiro.

– Kunne ikke teste alle som var forkjølet

Helsevesenet i Sverige var ikke forberedt på en pandemi. De første ukene var mangelen på verneutstyr var akutt, selv på sykehusene.  

I begynnelsen av utbruddet ble ikke helsepersonell testet, noe som fikk sykefraværet til å skyte i været. De fire første ukene etter pandemien inntok Sverige, ble nesten 1000 bekreftet smittet. 80 av dem var ansatt i helse- og omsorgstjenesten.

– Det var vanskelig å vite hvem av de ansatte som burde dra hjem. Det var ikke mulig å sende hjem alle som hadde en liten forkjølelse, sier Johan Styrud.

13. mars anbefalte den svenske Folkhälsomyndigheten testing av personell og pasienter innlagt på sykehus. I midten av mai var 10 315 av totalt 31 069 positive testresultater fra omsorgs- og pleiepersonell.

Hvor mange som var smittet i den generelle befolkningen på den tiden er uvisst, ettersom Sverige ikke testet i stor skala.

De aller fleste smittede ansatte har hatt milde symptomer. Samtidig er det ubekreftede historier om helsepersonell som har blitt alvorlig syke etter å ha jobbet på en intensivavdeling, skriver svenske Dagens Medicin.

Det psykososiale arbeidsmiljøet er fremdeles anstrengt. Sineva Ribeiro sier at mange av medlemmene i Vårdförbundet nå lider av psykologisk stress.

- De har tatt vare på veldig syke pasienter, og de har møtt mange bekymrede pårørende som ikke har fått lov til å være i nærheten av sine kjære. De har vært få, og de har måttet ta vanskelige etiske vurderinger. De har sett pasienter dø alene, sier Ribeiro.

Folkehelseinstituttet opplyser om at tallet på helsepersonell som har vært smittet av viruset i Norge, per dags dato er 1811. 

Powered by Labrador CMS