KREVER TEST: Frankrike kommer til å kreve en negativ koronatest fra alle passasjerer som ankommer fra Kina, opplyser regjeringen. Her fra en flyplass i Beijing.  Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

KREVER TEST: Frankrike kommer til å kreve en negativ koronatest fra alle passasjerer som ankommer fra Kina, opplyser regjeringen. Her fra en flyplass i Beijing. 

Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Flere europeiske land krever koronaattest fra Kina

Frankrike og Storbritannia er de siste i rekken av europeiske land som vil kreve en negativ koronatest for reisende fra Kina.

Publisert

Det britiske helsedepartementet meldte fredag kveld at flypassasjerer som kommer til England fra Kina, må avlegge en negativ koronatest før avgang fra og med 5. januar.

Testen må tas innen to døgn før ankomst til England. Flyselskapene vil bli pålagt å sjekke at alle passasjerer fra Kina har avlagt en slik test, heter det i en uttalelse.

Tiltaket i Frankrike blir iverksatt 1. januar, skriver transportminister Clément Beaune på Twitter fredag kveld.

Ifølge Beaune kommer passasjerene til å bli testet ved ankomst til Frankrike. Passasjerene blir også pålagt å teste seg før avreise, og testen skal ikke være eldre enn 48 timer.

Beaune legger også til at det arbeides med å koordinere tiltak i Europa for å sørge for en best mulig beskyttelse av franske og europeiske borgere.

– Ikke nødvendig

EUs smittevernbyrå ECDC var torsdag ute og sa at obligatorisk koronatesting av reisende fra Kina er faglig ubegrunnet. De la til at det ikke var aktuelt å innføre et slikt krav i EU som helhet.

Meldingen fra ECDC kom etter at EU-kommisjonen torsdag innkalte til et møte i EUs helsesikkerhetskomité for å diskutere eventuelle tiltak etter at Kina lettet på smittevernrestriksjonene og nå opplever omfattende smittespredning.

Tyskland og Spania har også bedt om en felles koordinering av tiltakene i Europa.

Italia først ute i Europa

Onsdag ble det klart at alle som reiser til eller via Italia fra Kina, skal koronatestes.

– Jeg har gitt ordre om obligatorisk hurtigtest for korona og påfølgende virusanalyse for alle passasjerer som kommer fra Kina og som reiser i transitt gjennom Italia, sa helseminister Orazio Schillaci onsdag.

Fredag meldte Spania at de også vil kreve at alle passasjerer som kommer fra Kina, enten tester negativt for korona eller er fullt vaksinert mot viruset.

I tillegg har USA, Israel, Japan og Sør-Korea innført lignende tiltak.

Her er oversikten over hvilke land som krever negativ koronatest:

  • Italia har innført obligatorisk test for alle reisende fra Kina, også for dem som bare mellomlander.
  • Frankrike kommer til å kreve en negativ koronatest fra alle passasjerer som ankommer fra Kina fra og med 1. januar.
  • Spania vil nå kreve at alle passasjerer som kommer fra Kina, enten tester negativt for korona eller er fullt vaksinert mot viruset.
  • Storbritannia krever at reisende fra Kina til England må avlegge en negativ koronatest før avgang fra og med 5. januar.
  • USA krever negativ test fra alle reisende fra Kina over to års alder. Kravet gjelder fra 5. januar og omfatter passasjerer fra Kina, Hongkong og Macau.
  • Japan krever at alle passasjerer fra Kina tester seg ved ankomst. Kravet gjelder fra 30. desember.
  • India har innført obligatoriske tester av alle reisende fra Kina, Japan, Hongkong, Sør-Korea og Thailand. Testresultatet skal lastes opp på en offisiell side før reisen påbegynnes. Dessuten utføres det stikkprøver blant 2 prosent av alle internasjonale reisende ved ankomst til India.
  • Taiwan krever at alle reisende fra Kina, enten med båt eller fly, må ta en PCR-test ved ankomst. Ordningen gjelder fra 1. januar. Reisende fra Hongkong og Macau trenger ikke teste seg.
  • Sør-Korea krever koronatest før innreise.
  • Malaysia opplyser å ha innført nye sporings -og overvåkingstiltak på grunn av økende smitte i regionen.
Powered by Labrador CMS