Tre av fire blir kvitt type 2- diabetes etter fedmekirurgi

Ett år etter fedmekirurgi hadde mange blitt kvitt type 2- diabetes. Én operasjonsmetode var klart bedre enn andre og førte til at tre av fire pasienter ikke lenger hadde sykdommen. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): I en ny norsk studie, som er unik i sitt slag, er 109 pasienter som er fedmeoperert med en av de to operasjonsmetodene Roux-en Y gastric bypass (RYGB) eller gastric sleeve (GS), randomisert én-til-én i et trippelblindt forsøksdesign. Pasientene kontrolleres etter henholdsvis fem, 16, 34 og 52 uker. Samtlige skal følges videre i fem år.

Den ene metoden er klart bedre med tanke på forekomst av type 2- diabetes etter fedmekirurgi.

Overlege Dag Hofsø, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, er hovedansvarlig for studien som ble lagt frem på den store diabeteskonferansen EASD i Barcelona torsdag.

Forebygging av type 2- diabetes har vært mye diskutert på EASD 2019. Helt sentralt står vektreduksjon som det aller viktigste virkemiddelet for forebygging. 

Se innslaget over med Hofsø og professor Anne Karen Jenum fra Universitetet i Oslo som forteller om prosjektet med fedmekirurgi og andre nyheter om forebygging knyttet til type 2- diabetes.

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen. Her finner du alle sakene fra årets kongress.

https://www.dagensmedisin.no/nyheter/easd-2019/

Powered by Labrador CMS