NYE DATA: – Dette er en påminning til helsepersonell om å være oppmerksomme på hjertesvikt ved type 2 diabetes, sier overlege Kåre Birkeland. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Hjerte- og nyresvikt hyppig blant diabetespasienter

– CaReMe-studien viser at vi nå må øke oppmerksomheten mot hjertesvikt og nyresvikt som hyppige komplikasjoner til diabetes, sier professor Kåre I. Birkeland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Nyre- og hjertesvikt er de tidligste og mest vanlige kardiovaskulære komplikasjonene ved type 2 diabetes. Det viser de første resultatene fra den internasjonale observasjonsstudien CaReMe (CardioRenalMetabolic) som inkluderer over én million mennesker med type 2 diabetes.

Norske pasienter
Personene i studien ble inkludert fra nasjonale registre i Norge og Sverige samt helseforsikringsregistre i Tyskland og Japan.

Kåre I. Birkeland, professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og overlege i endokrinologi ved Nyreseksjonen på Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus (OUS), presenterte nylig funnene på den amerikanske diabeteskongressen ADA i San Francisco.

– Det vi har gjort i denne studien er at vi har sett på alle personer med diabetes om bruker medisiner. Deretter har vi tatt borte de som har hjerte- og kardiagnoser fra før, og sett på hva som er den første kardiovaskulære hendelsen hos pasienter uten tidligere kjent hjerte- og karsykdom, forteller Birkeland.

Dobbelt så vanlig som hjerteinfarkt
Resultatene viser at risikoen for å utvikle hjertesvikt som den første kardiovaskulære hendelsen er dobbelt så vanlig som risikoen for å utvikle hjerteinfarkt hos personer med type 2 diabetes.  

POSTER: Kåre Birkeland presenterte nye data fra CaReMe-studien på den amerikanske diabeteskongressen i San Francisco. Foto: Privat

– Det har i mange år vært fokus på den økte risikoen for hjerteinfarkt ved diabetes og vi har sett en gledelig utvikling de siste årene ved at dødeligheten av hjerteinfarkt er redusert i vårt land. Denne studien viser at vi nå må øke oppmerksomheten mot hjertesvikt og nyresvikt som hyppige komplikasjoner til diabetes. Disse tilstandene øker risikoen for tidlig død betydelig, sier Birkeland.

Blant personer med type 2 diabetes som utviklet kardiovaskulær sykdom (17%), var nyre og/eller hjertesvikt vanligste komplikasjon (59%). Separat var vanligste komplikasjon under oppfølgingstiden nyresvikt (33%), tett etterfulgt av hjertesvikt (26%), slag (18 %), hjerteinfarkt (13%) og perifer arteriell sykdom (10%).

– Påminnelse
– Hva kan helsepersonell lære av denne studien?

– Dette er en påminning til helsepersonell om å være oppmerksomme på hjertesvikt ved type 2 diabetes. Ikke alle pasienter har klassiske symptomer med tungpusthet, men ofte bare tretthet og nedsatt arbeidskapasitet. For tidlig diagnostikk må man henvise til ekkokardiografi for å undersøke pumpefunksjon. Man bør også være oppmerksom på at man kan gi medikamenter som har vist gunstig effekt på hjertesvikt, sier Birkeland.

I september skal Birkeland presentere forskningsfunnene på den europeiske diabeteskongressen i Barcelona.

– Selv om resultatene fra denne studien ikke er spesielt overraskende, er den viktig for å sette fokus på tidlig diagnostikk og god forebygging og behandling av hjertesvikt og nyresvikt ved diabetes type 2, sier overlegen.

Kåre Birkeland oppgir følgende interessekonflikter:
Jeg har mottatt honorar fra Norges Diabetesforbund for å lede Medisinsk fagråd. Jeg har bistått med møteledelse, foredrag og/eller rådgivning til følgende firmaer som markedsfører medikamenter eller utstyr til behandling av diabetes i Norge, med honorar til min arbeidsgiver: AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Lilly, MSD, NovoNordisk, Roche og Sanofi. CaReMe studien er sponset av Astra Zeneca.

Powered by Labrador CMS