GODKJENT: Dapagliflozin (Forxiga), har blitt godkjent for bruk i EU.  Foto: Getty Images

GODKJENT: Dapagliflozin (Forxiga), har blitt godkjent for bruk i EU.

Foto: Getty Images

Nytt legemiddel godkjent mot kronisk nyresykdom

AstraZeneca har sikret seg sin tredje godkjente indikasjon for SGLT2-hemmeren dapagliflozin (Forxiga). Preparatet er nå godkjent som behandling av kronisk nyresykdom.  

Publisert

Dapagliflozin (Forxiga) har blitt godkjent for behandling mot kronisk nyresykdom i EU, for voksne med – og uten diabetes type 2. Legemiddelet har tidligere kun blitt brukt som legemiddel for diabetespasienter.

Godkjenningen kommer etter positive resultater fra DAPA-CKD fase 3-tester.

– Kronisk nyresykdom er en alvorlig og progressiv tilstand som defineres med sviktende nyrefunksjon, og er ofte assosiert med økende risiko for hjertesvikt eller slag. Det anslås at 840 millioner mennesker over hele verden påvirkes av sykdommen i dag, hvorav 47 millioner av disse befinner seg i EU. Det er dog utfordringer med diagnostiseringen av sykdommen, og opp mot 90 prosent av pasientene er ikke klar over at de har kronisk nyresykdom, skriver selskapet i pressemeldingen.

– Dagens godkjenning etablerer dapaglifozin som den første SGLT2-hemmeren som godkjennes for behandling av kronisk nyresykdom, uavhengig av diabetes-status, i EU. Basert på resultater uten sidestykke fra DAPA-CKD fase 3-prøvene, hemmer dapaglifozin sykdommens progresjon, noe som gir behandlere en kritisk mulighet til å bedre prognosene til pasienter med kronisk nyresykdom, uttaler Hiddo L. Heerspink, professor ved Medinsiske Universitet i Groningen, til AstraZeneca.

Han får også støtte av Mene Pangalos, direktør i BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca.

– Denne godkjenningen er en viktig milepæl for Forxiga, og det er potensial for å totalt endre behandlingen for de millionene av mennesker som lever med kronisk nyresykdom i EU. Selv om nye medisiner som Forxiga forbedrer behandlingen, fortsetter vi også preventere og tidlig oppdage denne livstruende sykdommen.

Dapagliflozin ble nylig godkjent i USA for samme målgrupper, og behandlingen er for tiden i prosessen med å bli godkjent i Japan og flere andre land.

Powered by Labrador CMS