- En av mine bekymringer er at alle de nye legemidlene på type 2-diabetes kan ta bort fokus på kosthold, fysisk aktivitet og opplæring, sa Birkeland. Foto: Rune Thorstein

Enkle parametere bedrer diabeteskontroll

DM ARENA: Professor Kåre Birkeland viser til fire parametere som det er enkelt å registrere, og som kan bidra til å heve kvaliteten på behandlingen av type 2-diabetes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/FELIX KONFERANSESENTER: Professor og avdelingsleder Kåre I. Birkeland ved Oslo universitetssykehus var én av flere forelesere på DM Arena fagseminar om type 2-diabetes torsdag ettermiddag.
Han viser til disse fire parameterne som kan heve kvaliteten på diabeteskontrollen:
Hvor stor andel pasienter med diabetes har målene for et kolesterol på under 5 mmol/, et blodtrykk på under 140/90 mmHg, HbA1c på under åtte prosent og andelen ikke-røykere.
Trenger et bedre register
I dag er det et voksenregister for diabetes, underlagt Noklus. Dette registeret er langt fra komplett, og særlig har det vært utfordrende å få allmennlegene til å rapportere inn data. Birkeland mener vi trenger et bedre register.
- Vi må starte nå som samhandlingsreformen så vidt har begynt. Vi må se at det går den riktige veien, ellers vet vi heller ikke om samhandlingsreformen vil virke, sa Birkeland.
Frykter feil fokus
Professoren ga også en oversikt over nye diabeteslegemidler og la vekt på at det er positivt med flere behandlingsmuligheter. Likevel frykter han at det blir for mye oppmerksomhet rundt medisinene i behandlingen.
- Én av mine bekymringer er at alle de nye legemidlene for type 2-diabetes kan ta bort fokus på kosthold, fysisk aktivitet og opplæring, sa Birkeland.

Powered by Labrador CMS