TYPE 2 DOMINERER: Forekomsten av type 1-diabetes hos barn og unge har økt over tid, men det er først og fremt forekomsten av type 2-diabetes som forklarer økningen i totalantallet 

Foto: Colorbox

Antallet med diabetes er doblet på 20 år

Nye beregninger viser at 316.000–345.000 har diabetes i Norge. Forskerne antar at 60.000 av disse ikke vet at de har diagnosen.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

De nye beregningene er utført av diabetesforskere fra Folkehelseinstituttet, NTNU, UiT Norges arktiske universitet og Oslo universitetssykehus.

Av anslaget på mellom 316.000 og 345.000 personer, antar forskerne at 60 000 kan ha diabetes uten å vite det.  

– Det kan se ut til at antallet med diagnostisert diabetes i Norge er omtrent doblet de siste 20 årene, sier Lars Christian Mørch Stene, diabetesforsker ved Folkehelseinstituttet, ifølge en nyhetsmelding.

Forekomsten av type 1-diabetes hos barn og unge har økt over tid, men det er først og fremt forekomsten av type 2-diabetes som forklarer økningen i totalantallet i hele befolkningen de siste 20 årene. 90 prosent av alle med diabetes har type 2.

Økningen forklares blant annet med at personer med diabetes lever lenger enn før, at pasientene får bedre behandling, at helsesystemet kan ha blitt flinkere til å oppdage uoppdaget sykdom og at vi har bedre tiltak for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Powered by Labrador CMS