Menn flinkest med blodsukkerkontroll

Kvinner med type 1-diabetes er ikke like flinke som menn til å kontrollere blodsukkeret, ifølge en stor europeisk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: Mens jenter og gutter med type 1-diabetes er like flinke til å kontrollere blodsukkeret sitt, er menn flinkere enn kvinner.

Dette fremgår av en stor europeisk studie fra 12 land, deriblant Norge. Studien omfatter over 142.000 med type 1-diabetes.
Blodsukkerkontroll
Resultatene legges frem på den europeiske diabeteskongressen, EASD, som begynner mandag.
Forskerne så på blodsukkerkontroll ett til to år tilbake. Målet med studien var å se hvor mange som hadde et HbA1c på 7,5 eller høyere, som indikerer dårlig blodsukkerkontroll. Resultatene ble kontrollert for alder og varighet av diabetes.
Opptil tre av fire
Andelen med med for høyt blodsukker variererte fra 64,4 prosent hos gutter under 15 år og opptil 74 prosent for kvinner mellom 15 og 29 år.
Mens det ikke var statistisk signifikant forskjell på jenter og gutter, var kvinner i alderen 15-29 år 8 prosent mer tilbøyelige enn jevngamle menn til ikke å nå målet på HbA1c under 7,5.
Ingen sikker forklaring
For kvinner på over 30 år var tilsvarende forskjell i blodsukkerkontroll på seks prosent.
Forskerne har ikke noen sikker forklaring på hvorfor, men spekulerer i om én av årsakene kan være at kvinner vanligvis har lavere blodprosent (hemoglobin) enn menn, og som kan forklare et høyere blodsukkernivå.
Dagens Medisin dekker kongressen. Les mer her.

Powered by Labrador CMS