- DPP4-hemmere har sin plass

Professor Trond G. Jenssen mener DPP4-hemmere har sin plass i behandlingen av type 2-diabetes, men at ikke alle pasienter skal ha de nye medisinene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

INDIVIDORIENTERT: - Behandling med DPP4-hemmere må være individorientert, understreker professor Trond G. Jenssen. Foto: Lisbeth Nilsen

BARCELONA: Torsdag ble to store studier på DPP4-hemmere lagt frem på diabeteskongressen.
Den skotske professoren Naveed Sattar var opptatt av å dempe entusiasmen, og han mante til forsiktighet ved bruk av medikamentene hos pasienter med hjertesvikt.
Bakgrunnen for det siste var at subgruppeanalyser fra studien på saxagliptin som viste økt risiko for å bli innlagt på sykehus med hjertesvikt.
Professor og overlege Trond G. Jenssen ved OUS Rikshospitalet mener DPP4-hemmerne har en plass i behandlingen, men understreker at de bør gis til visse pasientgrupper.
Individualisert behandling
– Jeg tror absolutt at DPP4-hemmerne har sin plass, men de skal ikke brukes til alle med type 2-diabetes. Behandlingen må være individorientert, sier Trond G. Jenssen til Dagens Medisin.
Han understreker at de to studiene som ble lagt frem på EASD torsdag, er sikkerhetsstudier, som ikke var designet for å kunne si noe om blodsukkersenkning.
– Jeg tror disse nye har samme effekt som de gamle når det gjelder å redusere blodsukkeret, men de har fordeler som at de ikke gir vektøkning og ikke hypoglykemier, som er en selvstendig risikofaktor.
Hvem mener du har best nytte av DPP4-hemmere?
– Pasienter med overvekt og eldre. Men ved ukomplisert type 2-diabetes, er de gamle like gode, mener Jenssen.
Hva er din kommentar til Sattars oppfordring om ikke å gi DPP4-hemmere til hjertesviktpasienter?
– Jeg mener vi bør avvente. Det er ikke sikkert det er en klasseeffekt, som er blitt antydet, men at den økte risikoen for å bli innlagt med hjertesvikt er knyttet til saxagliptin. De fleste av dem i studien som ble innlagt med hjertesvikt, hadde allerede hjertesvikt. Det var ikke høyere dødelighet hos disse, sammenlignet med dem som ikke ble innlagt for hjertesvikt. Men jeg vil nok anbefale at vi foreløpig ikke bruker saxagliptin hos hjertesviktpasienter, svarer Jenssen.
Må trolig vente i ti år
Den norske professoren støtter også skotske Naveed Sattar i at halvannet til to år, som var oppfølgingstiden i de to studiene, er for kort tid til å si noe sikkert om den forebyggende effekten på hjerte- og karsykdom.
– Disse studiene var ikke laget for å vise en reduksjon i blodsukkeret. Og skal vi kunne finne en effekt av blodsukkerreduksjon på hjerte- og karsykdom, må vi sannsynligvis vente i minst ti år, sier Jenssen.
Han understreker at det også er andre viktige risikofaktorer for å forebygge hjerte- og karsykdom hos personer med type 2-diabetes.
– Skal vi forebygge hjerneslag, trenger vi studier av blodtrykkskontroll i over cirka to år. For å redusere hjerteinfarkt, trenger vi studier på kolesterol i over fem år, mens vi som sagt må vente i sannsynligvis ti år før vi kan se effekten av blodsukkersenking på hjerte- og karsykdom, sier Trond Jenssen.
Oppgitte interessekonflikter: Trond G. Jenssen har mottatt foredragshonorar fra firma som selger blodsukkersenkende medikamenter, det vil si BMS, BI, AstraZeneca, Novartis, MS og Sanofi Aventis.

Powered by Labrador CMS