– Vi vil ikke bare «pynte på blodsukkeret»

Hjertelegene og diabeteslegene strides om hvilket legemiddel pasienter med diabetes og hjertesykdom bør få først.På DM Arena Digital Diabetes og post-EASD møttes en representant fra hver leir til debatt. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Lenge har pasienter med diabetes blitt behandlet med legemiddelet metformin som førstevalg. I fjor kom imidlertid det europeiske hjerte-miljøet med nye retningslinjer som tilsier at pasienter med hjertesykdom bør få nye diabetesmedisiner først.

På DM Arena Digital Diabetes og post-EASD møttes en kardiolog og en endokrinolog til debatt.

– Våre kardiologiske retningslinjer er basert på at du ikke bare «pynter litt» på blodsukkeret, men at du faktisk hindrer utvikling av sykelighet og død, sa Lars Gullestad, professor i kardiologi ved UiO og overlege ved avdeling for kardiologi ved Oslo universitetssykehus i debatten.

Se debatten mellom ham og endokrinolog, professor og overlege Kåre Birkeland, samt fastlege Kristian Jong Høines, i opptak i sendingen øverst i saken.

Debatten starter cirka 51 minutter inn i sendingen.

I programmet er det også blant annet samtaler om covid-19 og diabetes, svangerskapsdiabetes og politisk debatt mellom politikere fra posisjonen og opposisjonen på Stortinget.

Powered by Labrador CMS