FEILVURDERER: Italienske forskere har i en ny studie sett på hvilke faktorer som har størst betydning for feilvurdering av karbohydratinnholdet i mat. Foto: Getty Images
FEILVURDERER: Italienske forskere har i en ny studie sett på hvilke faktorer som har størst betydning for feilvurdering av karbohydratinnholdet i mat. Foto: Getty Images

Sliter mest med å telle karbohydrater i lunsj og middag

Type 1-diabetikere teller oftest feil når de lager karbo-regnskap for store måltider.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): For å unngå både for høyt og for lavt blodsukker, er det avgjørende for personer med type 1-diabetes å ha god kontroll på inntaket av karbohydrater. Telling av karbohydrater i måltider er en mye brukt metode for å vurdere behovet for insulin, men metoden åpner for feilberegning.

Italienske forskere har i en ny studie sett på hvilke faktorer som har størst betydning for feilvurdering. Over femti personer beregnet innholdet av karbohydrater i måltidene sine over tre dager. Studien er en del av det europeiske forskningsprosjektet Hypo-RESOLVE, som har som overordnet mål å øke kunnskapen om hypoglykemi.

Forskerne vurderte effekten av utdanningsnivå, varighet av insulinbehandling, alder, kroppsvekt, karbohydratinnhold, fett-, energi- og fiberinnhold, samt typen måltid, som frokost eller middag.

Flere feil ved større måltider

Karbohydratinnhold og måltidstype var de viktigste faktorene som påvirket hvor nøyaktig deltakerne beregnet karbohydratene. Jo større måltid, som lunsj og middag, jo flere feil gjorde deltakerne. Mindre måltider som frokost og snacks ga mindre feil.

– Glukosekontroll er stadig utfordrende for personer med type 1-diabetes. Våre funn understreker behovet for bedre informasjon for å hjelpe pasienter til å bli bedre til å anslå karbohydratinnholdet i måltidene deres, sier forfatter Martina Vettoretti ved Universitetet i Padova.

Powered by Labrador CMS