TROR PILLE KOMMER: Professor og overlege Kåre Birkeland tror nordmenn med type 2-diabetes vil kunne få tilbud om piller istedenfor sprøyter på sikt. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Ny tablett kan bety at diabetikere slipper sprøyter

Studier viser at tablettformen av legemiddelet semaglutid (Ozempic) bidrar til glykemisk kontroll hos diabetes type 2-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

EN FORDEL: – Det er mange pasienter som synes det er en fordel å kunne ta en pille om dagen istedenfor selv å måtte injisere i en sprøyte, sier Kåre Birkeland, som deltar på EASD 2019. Foto: Julie Kalveland

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): Data fra den såkalte PIONEER-studien lagt frem på den europeiske diabeteskongressen (EASD), viser at legemiddelet semaglutid (Ozempic) i tablettform bidro til å regulere blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes med ulike baseline-blodsukkernivåer. Data fra over 5000 personer i flere PIONEER-studier er grunnlaget for den ferske analysen.

– Personer med type 2-diabetes har individuelle behandlingsmål relatert til glykemisk kontroll. Funnene i denne analysen er spesielt betydningsfulle fordi de viser at oral semaglutid forbedrer glykemisk konroll hos et brekt spekter av personer med type 2-diabetes, sier Juris Meier, medisinsk professor og leder ved St. Josef-Hospital ved Ruhr-universitetet i Bochum, i en pressemelding fra legemiddelprodusenten Novo Nordisk.

Sammenlignet behandlinger

Semaglutid er en glukagonlignende peptid-1(GLP1)-analog i en pille og brukes allerede som injeksjonsbehandling i Norge i dag. 

– Dette legemiddelet reduserer blodsukker og vekt, og ser også ut til å kunne forebygge hjerte-kar-sykdom, forklarer Kåre Birkeland, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo universitetssykehus til Dagens Medisin.

Den nye analysen av data fra PIONEER har sammenlignet tablettformen med andre behandlinger.

– Medikamentet har her blitt sammenlignet med andre tabletter, og med injeksjonspreparatet og det ser ut til at den senker blodsukkeret minst like mye som medikamentene den er sammenlignet med, og det ser også ut til at den har tilfredsstillende sikkerhet uten alvorlige bivirkninger, sier Birkeland.

Les mer: Demonstrerte sikker bruk av oral semaglutid 

Tror pille kommer til Norge

Legemiddelprodusenten Novo Nordisk søkte amerikanske legemiddelmyndigheter om godkjenning for oral semaglutid i mars.

Birkeland tror tabletten kan bli et alternativ for nordmenn med diabetes på sikt.

– Det er mange pasienter som synes det er en fordel å kunne ta en pille om dagen istedenfor selv å måtte injisere i en sprøyte. Medikamentet er ikke tilgjengelig i Norge foreløpig, men vi forventer at det vil bli det etter hvert.

Kåre Birkeland oppgir ingen interessekonflikter.

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Her finner du alle sakene fra årets kongress.

Powered by Labrador CMS