ÅRSAK? Eksperter som er finansiert av organisasjonen Diabetes UK, har avdekket et årsak-virkning-sammenheng og genetisk sammenheng mellom diabetes-2 og depresjon. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Ny studie: Depresjon kan utløse type2-diabetes

Depresjon kan spille en viktig rolle i utvikling av type 2-diabetes, ifølge ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Eksperter som er finansiert av veldedighetsorganisasjonen Diabetes UK, har avdekket et årsak-virkning-forhold og genetisk sammenheng mellom diabetes-2 og depresjon. Dette kan bety at depresjon faktisk kan utløse diabetes-2, som 4,5 millioner briter lider av.

Studien er publisert i tidsskriftet Diabetes Care.

Frem til nå har forskerne trodd at personer med type 2-diabetes har dobbelt så stor risiko for å utvikle depresjon som dem som ikke lider av sykdommen. Det har også vært vanlig å tro at personer med depresjoner har høyere risiko enn andre for å utvikle type 2-diabetes.

Men det har vært uklart om hva som kommer først, altså hvilken tilstand som utløser den andre, og om andre faktorer spiller inn. I den siste studien har forskerne brukt en statistisk metode som heter mendelsk randomisering i studiet av genetiske og helsemessige forhold.

De fant for første gang at depresjon medfører økt fare for å utvikle type 2-diabetes, men ikke at type 2-diabetes er årsaken til depresjon. Studien fant at bare 36,5 prosent av diabetes type 2-tilfellene kan føres tilbake til depresjon utløst av overvekt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS