Teknologi og data redder verdenshelsen

Stadig flere instanser i helsesektoren blir databasert. Verdens helse er avhengig av teknologi, og hadde ikke overlevd de siste to årene uten.

Publisert
Andy Stevens
Andy Stevens

Kronikk: Andy Stevens, Norge-sjef for VMware

HELSESEKTOREN UTVIKLER seg teknisk – på alt fra elektiv omsorg til implementering av elektroniske helsejournaler. Alt er basert på ett og samme grunnlag – pasientdata.

For tiden investerer EU stort i å utvikle helsevesenet, og i 2022 har EU4Health work program fått tildelt et budsjett på 835 millioner euro, hvorav 77 millioner euro må gå til digitale investeringer.

BEDRE DATAUTVEKSLING. Målet er å skape en bedre utveksling av data mellom medlemslandene, inkludert elektroniske helsejournaler, genomiske data og data fra pasientregistre.

For å gi satsingen litt perspektiv: 30 prosent av verdens lagrede data består av helsedata. Hver enkelt pasient genererer i gjennomsnitt 80 megabyte årlig i form av elektroniske helsejournaler alene.

Med stadig flere smarttelefoner, klokker og armbånd, henger data og helse nå i høyeste grad sammen

De siste årene har mange av oss fått medisinske konsultasjoner eller diagnoser via mobiltelefonen. Med stadig flere smarttelefoner, klokker og armbånd, henger data og helse nå i høyeste grad sammen.

HØYERE TILLIT. Folkets tillit til hvordan omsorgssektoren tar vare på våre data, er mye høyere enn eksempelvis tilliten til detaljhandel eller bankers datahåndtering. Dette er sannsynligvis fordi vi som pasienter er villige til å gi bort den informasjonen som kreves for å kurere eller motvirke et problem. Vi ser at dette forblir tilfellet til tross for alvorlige datainnbrudd som WannaCry-angrepet i 2017. Datainnbruddet rammet over en tredel av enhetene til National Health Service (NHS ) i England og Wales. I 2021 ble det faktisk rapportert i gjennomsnitt 1,95 datainnbrudd på 500 – eller flere pasientrapporter daglig.

VMwares Digital Frontiers-undersøkelse fant ut at godt over halvparten av forbrukerne – 56 prosent – føler seg komfortable og fornøyde med medisinske konsultasjoner via videoverktøy.

FORBRUKER-AKSEPT. Ser vi bredere, avdekket forskningen også en genuin forbrukerlyst for flere digitale datadelingsapplikasjoner. Nesten halvparten – 46 prosent – er komfortabel med at en kvalifisert lege utfører invasiv kirurgi via ekstern robotikk, kontra en mindre kvalifisert lege som utfører det personlig. Og 61 prosent føler seg komfortabel med å ha sensorer og overvåking av sanntidsdata på plass for et familiemedlem, for å forutsi når de vil trenge medisinsk hjelp.

Når det gjelder helsen vår, har forbrukerne altså i stor grad akseptert at data og tekologistyringen har kommet for å bli. Men fortsatt kan mye gjøres for å få folk til å forstå mer og innse alle fordelene teknologien gir.

VÅRT BESTE FORSVAR. Data og informasjon er vårt beste forsvar. Kombinasjonen av ny avansert teknologi, og det faktum at eldre generasjoner gir oss innsikt i fremtidens helse, gjør at data og informasjon faktisk er vårt beste forsvar for fremtidig folkehelse.

Alzheimers sykdom er et eksempel på en lidelse der mange mennesker er rammet, enten direkte eller indirekte, noe som igjen fører til en større vilje blant folk til å sende inn sine data for å finne en kur.

DANSKENE I FRONT. Danmarks tekniske universitet (DTU) er ledende innen biovitenskapelig forskning og har en av de kraftigste datamaskinene i Norden, noe som muliggjør banebrytende forskning.

For noen år siden ble superdatamaskinen Computerome lansert. Den brukes til forskning, elektronisk journallagring og analyse av enkeltpasienter. Tidlig oppsto det problemer med høye vedlikeholdskostnader og oppstartstider der profesjonelle IT-medarbeidere manuelt måtte gjennomføre mye tidkrevende vedlikeholdsarbeid. Derfor valgte DTU valgt å oppdatere datamaskinen til en mer moderne skybasert løsning.

DATAENES VERDI. Den oppdaterte datamaskinen fungerer som en virtuell privat sky i et sikkert og segmentert nettverk, der DTU nå raskt kan skalere driften og kjøre flere ulike prosesser med ulike innstillinger samtidig, noe som var umulig i det forrige systemet. Den nye superdatamaskinen brukes til å analysere data og mønstre for å utføre kreftbehandlinger og gjøre operasjoner mer forutsigbare. Systemet kan analysere og sammenligne titusenvis av pasientjournaler samtidig for å finne den beste behandlingsmetoden for hver ny kreftpasient.

Utviklingen av helsevesenet er avhengig av at virksomheter klarer å administrere verdien i data og gjøre dem om til kunnskap, samt vite hvordan de skal lagre, dele og beskytte dem. Dette vil gi oss muligheter til å utvikle potensielle kurer og behandlinger for alle typer sykdommer og utfordringer.


Disclaimer:
VMware er et børsnotert programvareselskap som er notert på New York Stock Exchange (NYSE), under aksjetickeren VMW. Selskapet leverer skybaserte løsninger (cloud computing), programvare og tjenester for virtualisering. VMware, Inc ble grunnlagt i 1998, og var et av de første kommersielt suksessrike selskapene som virtualiserte x86-arkitekturen.

Powered by Labrador CMS