Nivå på legemiddelgjennomgang og diskusjon

Legemiddelgjennomgang kan utføres på flere ulike nivåer, men mangelen av et felles begrepsapparat skaper forvirring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stein Lyftingsmo, apoteker ved Vitusapotek, Elverum
DET ER MYE forvirring i diskusjonen omkring legemiddelsamtaler og legemiddelgjennomganger, og om farmasøytens rolle i forbindelse med dette. En viktig grunn til denne forvirringen er mangel på felles begrepsapparat.
Legemiddelgjennomgang kan foretas på forskjellige nivåer, og nedenfor har jeg prøvd å sette ord på innhold og ramme på dem.
NIVÅ 1. «Legemiddelgjennomgang Nivå 1», også kalt legemiddelsamtale, er en samtale med pasienten om de legemidlene pasienten bruker: Hva legemidlene brukes for, hvordan de skal tas om de skal svelges hele, tas til mat eller ikke – og vanlige bivirkninger. Dobbeltmedisinering skal avdekkes.
Nivå 1 er basert på opplysninger fra pasienten om sin egen medisinbruk. Kan gjennomføres av farmasøyt, lege eller sykepleier med spesialkompetanse.
NIVÅ 2. «Legemiddelgjennomgang Nivå 2» er en gjennomgang av legemiddelbruken til pasient som er innlagt i sykehjem eller sykehus. Dette handler om interaksjonskontroll, helhetsvurdering.
Nivå 2 er basert på kurve/kardex. Det kan utføres av provisorfarmasøyt, helst med spesialkompetanse i klinisk farmasi, og gjerne i samarbeid med lege og/eller sykepleier.
NIVÅ 3. «Legemiddelgjennomgang Nivå 3» kalles også for klinisk legemiddelgjennomgang. Dette er en gjennomgang av legemiddelbruken til pasient som er innlagt i sykehus.
Nivået er basert på samstemt legemiddelliste, diagnose, laboratoriedata, relevante livsstilsopplysninger. Tverrfaglig. Kan gjennomføres av farmasøyt med klinisk spesialkompetanse, sammen med lege og sykepleier. Den kliniske spesialkompetansen kan også has av legen. Teamet tar stilling til pasientens totale legemiddelbruk, og legen forskriver.
SAMSTEMMING. «Legemiddelsamstemming» er utarbeidelse av en mest mulig korrekt liste over pasientens legemiddelbruk.
Samstemming er basert på alle relevante kilder: Pasientens kurve/kardex, fastlegens legemiddelliste, hjemmesykepleiens liste, pasientens og/eller pårørendes egne opplysninger.
Legemiddelsamstemming skal også inkludere reseptfrie legemidler og alternative medisiner.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 17/2014

Powered by Labrador CMS