Kjøttkutt er det sunneste for hjertet

Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom som oppdateres i år, bør anbefale å erstatte kjøtt med plantekost.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Tanja Kalchenko, lege og leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold

Å ERSTATTE kjøtt med plantekost, bør være førstevalget hvis man vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Både omfattende vitenskapelig dokumentasjon og den økende vegetartrenden er gode grunner til at leger trygt kan anbefale å erstatte flere kjøttmiddager i uken med bønner, linser og grønnsaker.

Siste års kunnskapsoppsummeringer viser at et kosthold med betydelig mindre mengder mat fra dyr enn det er i et vanlig vestlig kosthold, vil gi redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og forbedring av metabolsk syndrom (1–5).

MIDDELHAVSKOST. Når det gjelder det å erstatte mettet fett med umettet, anbefales dette også i de nye europeiske retningslinjer for forebygging av hjerte- og karsykdom (6). For hver energiprosent av mettet fett i kosten som er erstattet med flerumettet fett, blir risikoen for kardiovaskulær sykdom reduseres med to–tre prosent.

I middelhavskosthold er bønner, linser, kikerter og fisk vanlig middagsmat. Stivelsesrike matvarer som brød, pasta og ris spiser man til ethvert måltid. Lyst kjøtt spises ikke mer enn to ganger per uke, og rødt kjøtt spises sjelden om i det hele tatt. Inntaket av meieriprodukter, hovedsakelig lavfett, er to porsjoner per dag (7, se figur 5). Resultater til en randomisert kontrollert studie på høyrisikopasienter viser at omlegging til middelhavskosthold i fem års periode var knyttet til nesten 30 prosents lavere risiko for hjerte- og karsykdom (8).

Både google-statistikken, oppslag i medier, meningsmålinger og tilbudet fra matvarekjeder (9), tyder på at vegetarkost er spennende for nordmenn, og at nordmenn er klare til å få kostråd om å erstatte kjøtt med plantekost.

OMLEGGING. Vi mener derfor at følgende bytter i kosten vil være den mest effektive kostholdsendringen for å forebygge hjerte- og karsykdom:

Grønnsakskarbonader, retter med kikerter, bønner og linser og plantebaserte kjøtterstatninger er det sunneste alternativet til rødt kjøtt. Å erstatte rødt kjøtt med kylling, er ikke den mest optimale anbefalingen. Bønner og erter inneholder, i motsetning til kylling, mye fiber, mange helsefremmende plantestoffer, ingen mettet fett, og er ikke et risikoprodukt med tanke på resistente bakterier.

Saltfritt nøttesmør, pesto og tapenader (grønnsakspålegg) bør anbefales som et alternativ til kjøttpålegg.

BØR UNNGÅS. Ferdigprodukter av kjøtt som pølser, bacon, salami og annet kjøttpålegg bør helst unngås fullstendig, eventuelt spises så lite av som mulig. Ferdigprodukter av kjøtt, eller såkalt bearbeidet kjøtt, øker ikke bare risiko for hjerte- og karsykdom, men også risiko for flere typer kreft, diabetes type to og overvekt (3).

Verdens helseorganisasjon (WHO), Harvard og verdens ledende kreftforskningsstiftelse WCRF, fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt, også i små mengder, på regelmessig grunnlag (10, 11 og 12).

Ingen oppgitte interessekonflikter

Referanser:

1) The Academy of Nutrition and Dietetics og deres standpunkt om vegetariske kostholdsmønstre, fra oktober 2016. URL:

2) Harland, J., Garton, L. An update of the evidence relating to plant-based diets and cardiovascular disease, type 2 diabetes and overweight. Nutrition Bulletin 41-4-1467-3010 

3) Wolk A. Potential health hazards of eating red meat. J Intern Med. DOI: 10.1111/joim.12543 Published online September 6, 2016.

4) Springmann M, Godfray HCJ, Rayner M, Scarborough P. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change. Proc Natl Acad Sci U S A. Published online March 21, 2016. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2900128-2/abstract

5) Kostholdsråd. Helsenorge.no https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/spis-variert

6) The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Piepoli et al, 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Heart Journal Advance Access published June 8, 2016

7) Trichopoulou A, Martínez-González MA, Tong TY, Forouhi NG, Khandelwal S, Prabhakaran D, Mozaffarian D, de Lorgeril M. Definitions and potential health benefits of the Mediterranean diet: views from experts around the world. BMC Med. 2014 Jul 24;12:112. doi: 10.1186/1741-7015-12-112. PubMed PMID: 25055810; PubMed
Central PMCID: PMC4222885. – se figur 5, som oppfordres til å bruke uten restriksjoner 

8) Estruch et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013; 368:1279–1290.

9) Dagbladet. Kjøttfri kjøttdeig: - Wow for en smak!  

10) Worlds Cancer Research Fund, WCRF

11) International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer

12) Harvard School of Public Health, Healthy Eating Plate.  

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 07/2017

Powered by Labrador CMS