Ikke grunn til panikk

Et kosthold i tråd med våre anbefalinger kan forebygge sykdom og fremme folkehelsen. Overholder befolkningen disse rådene, ser vi ingen grunn til panikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Linda Granlund, divisjonsdirektør Folkehelse, Helsedirektoratet
I DAGENS MEDISIN (20/2015) setter Tanja Kalchenko spørsmålstegn ved helsemyndighetenes lojalitet til folkehelsen. Hun mener også nordmenns inntak av rødt og bearbeidet kjøtt gir grunn til panikk. Jeg må først og fremst påpeke at helsemyndighetenes mål er at befolkningen skal leve lenge og med god helse, og at dette ligger til grunn for alt vårt arbeid. Derfor er våre råd til befolkningen basert på omfattende kunnskapsoppsummeringer.
Hovedrådet i Helsedirektoratets kostråd – utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring 2011 – er at man skal ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Videre skal man ha balanse mellom hvor mye man forbruker og hva man får i seg.
KOSTRÅD FOR KJØTT. Enkelte matvaregrupper har vi tallfestede begrensninger omkring – rødt og bearbeidet kjøtt er en av dem.  Kostrådet for kjøtt lyder som følger:
– Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
– Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
– Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse.
– Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.
Velg fortrinnsvis nøkkelhull-merket kjøtt og kjøttprodukter!
EN PØLSE AV OG TIL. I debatten rundt den nye rapporten fra IARC ble rødt og bearbeidet kjøtt sammenlignet med røyking. Vi benyttet vår stemme til å påpeke at økningen i kreftrisikoen er en av årsakene til at vi anbefaler en begrensning i inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt, men at kunnskapsgrunnlaget ikke gir grunnlag for å anbefale en totalavholdenhet slik vi gjør med tobakksprodukter. For mange er magert kjøtt en viktig kilde til næringsstoffer, som blant andre jern og vitamin B.
I et normalt sunt og variert kosthold er det også helt klart rom for en pølse i bursdag.
KULTUR OG GLEDE. Om lag halvparten av norske menn og en tredel av norske kvinner spiser mer enn anbefalt mengde rødt og bearbeidet kjøtt. Senest ved fremleggelsen av «Utviklingen i norsk kosthold» denne måneden benyttet vi anledningen til å advare mot for høyt inntak. Vi ønsker at andelen av kvinner og menn som spiser for mye rødt og bearbeidet kjøtt, skal redusere inntaket totalt, og vi anbefaler alle å velge magert og rent kjøtt fremfor bearbeidet.
Vår klare anbefaling er at man bytter ut noen av ukens kjøttmåltider med fiskemåltider. Vi anerkjenner at vegetarkost kan være fullstendig næringsmessig, men erkjenner samtidig at ikke det er løsningen for alle. Mat er ernæring og helse, men også kultur og glede.
Et kosthold i tråd med våre anbefalinger kan forebygge sykdom og fremme folkehelsen. Overholder befolkningen disse rådene, ser vi ingen grunn til panikk.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 21/2015

Powered by Labrador CMS