Flest mulig pasienter!

Gi legene mer penger for å treffe pasienter, og ikke så mye penger bare for å ha pasienter passivt på liste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Berit Solli, Hellerud, leder i Oslo Høyres Kvinneforum
JEG VIL HA en fastlege som tar i mot flest mulig pasienter. Hver dag. Mange pasienter. Det er bare sånn hun blir god til å finne ut hva som er feil med min skulder, om føflekken er rar – og hvorfor jeg plutselig ble så svimmel. Fastlegen må øve, øve, øve – til jeg trenger hjelp.
Regjeringen har nå fremmet forslag om det motsatte. Legene protesterer høylydt. Helseministeren skal nå ha fastleger til å skrive flere rapporter, delta i kommunens planprosesser – og ikke minst gå i møter med Nav og arbeidsgivere. Men min lege skal ikke være ekspert på Arbeids- og velferdsetaten (Nav).
Nav skal være ekspert på Nav. Min lege skal være ekspert på å få meg frisk.
TELEFONTID. Regjeringen vil også diktere hvor lang tid det skal ta før legekontoret tar telefonen. Men legene er jo selvstendig næringsdrivende. Hvis en selvstendig næringsdrivende ikke tar telefonen, har vedkommende antakelig tilstrekkelig med inntekter.
Gi legene mer penger for å treffe pasienter, og ikke så mye penger bare for å ha pasienter passivt på liste, så tenker jeg nok at telefontiden går ned ganske raskt.
ERFARING. Det etterlatte, overordnede inntrykket av den nye forskriften er at regjeringen ønsker å gjøre legene til en del av statsapparatet. Legene bestemmer nå hvem som får hvilken behandling og lange sykefravær betalt av staten. De vokter den enkeltes tilgang til vår felles pengebinge.
Dette gir legene veldig mye makt. Det er kanskje et problem. Det må i tilfelle løses av staten, ikke av legene og ikke pasientene. Heller ikke ved å sosialisere legene inn i byråkratiet.
Problemet må løses ved at legen får masse erfaring i å få mange pasienter friske.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 03/2012

Powered by Labrador CMS