NEKTER: – Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen. Foto: Tone Herregården

Legeforeningen saksøker staten på vegne av 180 leger og studenter

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for søksmålet er EØS-rettens regler om fri bevegelighet av arbeidstakere og etableringsretten. Legeforeningen sendte stevningen på vegne av 180 legestudenter og leger natt til tirsdag.

– Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke svart på spørsmål fra kanalen.

– Departementet har ikke mottatt søksmålet. Det vil bli behandlet på vanlig måte når det kommer, skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i en epost.

Departementet har tidligere argumentert med at de to turnusperiodene ikke kan sammenlignes fordi den danske ordningen er en del av grunnutdanningen.

I Norge er turnusperioden imidlertid først etter fullført medisinutdanning på seks år. Helsedepartementet mener derfor at den danske turnusen ikke kan godkjennes som en relevant turnus i Norge.

Søksmålet ble først varslet allerede i juli i fjor.

(©NTB)

Korrigert: I første versjon av denne NTB-meldingen sto det at Legeforeningen og 180 studenter saksøker staten. Det er nå endret til at Legeforeningen saksøker staten på vegne av studentene.

Powered by Labrador CMS