HENTET TILBAKE: Ifølge administrerende direktør Anita Schumacher er samtlige masker nå hentet tilbake.

Foto: Anne Grete Storvik

Sykehuset ble advart mot de falske maskene

UNN ble advart mot kvaliteten på åndedrettsmaskene både muntlig og skriftlig. På grunn av en menneskelig feil, ble maskene likevel delt ut.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Mandag formiddag ble det kjent at en ansatt ved intensivmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har testet positivt for Covid-19, trolig etter å ha brukt en piratkopiert ansiktsmaske. 

Ifølge Aftenposten ble UNN advart på om at deler av et parti åndedrettsmasker de fikk i gave fra Store Norske Gruvedrift på Svalbard kunne ha dårlig kvalitet eller være piratkopier. 

UNN ville likevel ha dem.

Den delen av partiet som var av usikker kvalitet var godt merket av Store Norske og ble satt til side i påvente av en kvalitetssjekk.

– De skulle i utgangspunktet ikke brukes før vi hadde fått avklart om dette var masker som tilfredsstilte alle krav til sikkerhet, sier Grethe Andersen, drifts- og eiendomssjef ved UNN til Aftenposten.

– Ved en menneskelig feil ble dessverre mange av disse maskene likevel delt ut før vi visste om dette var godkjente masker, sier Andersen videre.

800 masker har vært i omløp fra 26. mars til 2. april.

Ifølge administrerende direktør Anita Schumacher er samtlige masker nå hentet tilbake. Hun understreker at sykehuset i utgangspunktet har gode rutiner for kvalitetssikring.

Sykehuset er nå i gang med testing av 121 ansatte etter at en isolatpost ved intensivmedisinsk avdeling skal ha tatt i bruk 800 av de falske maskene.

Powered by Labrador CMS