ANBEFALER: Folkehelseinstituttet, her ved overlege Preben Aavitsland, anbefaler at det kjøpes inn nye legemidler mot covid-19. Foto: Øyvind Engen

ANBEFALER: Folkehelseinstituttet, her ved overlege Preben Aavitsland, anbefaler at det kjøpes inn nye legemidler mot covid-19.

Foto: Øyvind Engen

FHI anbefaler innkjøp av ny koronamedisin

Kan senke risikoen for alvorlig sykdomsforløp hos eldre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Tidligere i november kunne Dagens Medisin melde at myndighetene i Norge snart ville avgjøre hvordan de ville anskaffe antiviralia mot covid-19.

Nå skriver VG skriver at Norge snart trolig vil kunne behandle pasienter med ny, lovende medisin.

– Fungerer sannsynligvis mot omikron
I risikovurderingen som ble publisert av Folkehelseinstituttet på søndag, kom det frem at de anbefalte at det kjøpes inn nye legemidler mot covid-19.

Avisen har siden fått bekreftet at det dreier seg om de antivirale legemidlene Paxlovid og Lagevrio.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier til avisen at disse legemidlene kan senke risikoen for alvorlig sykdomsforløp hos eldre.

– Disse midlene vil høyst sannsynlig virke også på omikronvarianten, legger han til.

FHI avgjør
Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forklarer at medisinen virker ved å hindre viruset i å formere seg, og på den måten forebygger den alvorlig sykdom.

– Hvem som skal prioriteres til å få medisinen, er det Helsedirektoratet og FHI som avgjør, men det er klart at det kan tenkes at den som vil få tilbud om denne medisinen er de som har høy risiko for alvorlige forløp, sier Madsen til avisen.

Powered by Labrador CMS