UTSETTELSE: – Å avvente med å høre rekvireringsrett til behovet oppstår er bare å utsette en oppgave som kommer, sier Urd Andestad, leder for Norges Farmaceutiske Forening. Hun er redd kommunene ikke får nok tid til å områ seg.

Foto: Privat

– Må ikke vente til siste liten

Norges Farmaceutiske Forening er kritisk til at det ikke er gitt klarsignal for at farmasøyter skal kunne rekvirere koronavaksiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at helse- og omsorgsminister Bent Høie vurderer å sende på høring et forslag om å gi farmasøyter mulighet til å rekvirere vaksiner mot covid-19. Det vil innebære at vaksinene kan settes i apotek uten at en lege må skrive ut resept på dette.

I dag er det leger og helsesykepleiere som har rett til å rekvirere covid-19-vaksiner. Også sykepleiere er fra nyttår innvilget en midlertidig rett til dette.

– Kan ta lengre tid

I et skriftlig svar til stortingsrepresentanten Hege Haukeland Liadal (Ap) skriver Høie at farmasøyter kan få rekvireringsrett «senere», for å legge til rette for tilstrekkelig kapasitet ved en fremtidig massevaksinering.

Urd Andestad i Norges Farmaceutiske Forening forstår ikke hvorfor statsråden ikke allerede har sendt ut en høring:

– Å avvente med å høre rekvireringsrett til behovet oppstår er bare å utsette en oppgave som kommer. Hvis rekvireringsretten hadde kommet nå, kunne kommunene inkludert farmasøytene i vaksinasjonsplanene sine. Det kan de ikke nå, sier lederen for norske farmasøyter til Dagens Medisin.

– Hvis da rekvisisjonsretten kommer i siste liten er det ikke sikkert at kommunene vil forandre planene sine. Det kan gjøre at vaksineringen tar lengre tid. 

Må utsette oppgaver

Andestad viser til tidligere erfaringer fra svineinfluensa-pandemien.

– Helsesykepleiere har uttalt at de husker hvordan de ble omdisponert da, og at det påvirket de vanlige oppgavene, sier farmasøyt-lederen.

– Da hadde man også langt færre restriksjoner knyttet til avstand enn det vi har nå, hvor det blant annet er strenge krav på hvor mange som kan møtes innendørs. Det legger større begrensninger på en massevaksinasjon og en kan se for seg at helsesykepleierne da vil være lengre borte fra deres normale arbeidsoppgaver, som å ta vare på barn og ungdom.

Andestad har en klar oppfordring til helse- og omsorgsministeren:

– Høie må gi kommunene tid til å legge gode planer for vaksinering med alt tilgjengelig personell, ikke vente med det til siste liten.

Powered by Labrador CMS