Regjeringen har inngått en ny avtale med Moderna

En ny avtale som er inngått gjennom EU-samarbeidet om innkjøp av vaksiner, gjør at Norge kan få tilgang til flere vaksinedoser og nye vaksiner mot nye virusvarianter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie opplyste om den nye avtalen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. 

Dersom alt går etter planen vil Norge få rundt 650.000 vaksinedoser i mars, nesten dobbelt så mange som i februar. 

Usikre leveranser

Det har over tid vært en utfordring med endring i leveransene av vaksiner. AstraZeneca meldte på søndag at denne ukens leveranse ville inneholde over 20.000 færre doser enn planlagt. Men det har også kommet positive nyheter om vaksineleveranser. For to uker siden inngikk EU en avtale om flere doser av Pfizer/BioNTech-vaksinen.

En fordel med avtalen er at den også kan gi tilgang på nye vaksiner, når de er tilgjengelige.

– Det viktigste med denne avtalen er at den kan sikre Norge tidlig tilgang til nye vaksiner som vil kunne bekjempe nye virusvarianter. Dette er av stor betydning, siden det kan komme nye varianter som vanskeligere å stoppe med dagens vaksiner, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

- Samtidig vil det alltid være usikkerhet rundt vaksineleveranser. Vi må derfor også i tiden fremover være forberedt på både gode og dårlige nyheter.

Kan bruke syv doser

Det har vært uklarhet om hvor mange vaksinedoser det er lov å hente ut av hetteglassene. Til tross for at det i noen tilfeller går an å hente ut syv doser, har  Tromsø kommune kun tatt ut seks doser og kastet resten, meldte VG tirsdag.

- Noen kommuner kaster vaksinedoser som kunne ha vært brukt fordi de tolker FHIs vaksineråd til at man bare kan trekke opp seks doser av Pfizer-glassene.  Doser fra ulike hetteglass skal ikke blandes, men det er viktig at vi bruker alle vaksinedosene som kan trekkes opp av ett og samme glass. Vi hadde dialog med FHI og Legemiddelverket om dette i går, og de er tydelige på at det er trygt å ta ut en syvende dose dersom man får det til, sier Høie i pressemeldingen.

Folkehelseinstituttet har gitt kommunene beskjed i brevsform om at bruk av flere doser regnes som så kalt off label-bruk. Det betyr at bruken "må være godkjent av ansvarlig lege /virksomhetsleder som da står ansvarlig for eventuelle
konsekvenser av en slik bruk."

 
Powered by Labrador CMS