Foto: Vidar Sandnes
Foto: Vidar Sandnes

Regjeringen gir FHI fullmakt til skjevfordeling av vaksiner

Regjeringen gir Folkehelseinstituttet fullmakt til å følge sin egen anbefaling om så kalt beskjeden skjevfordeling av vaksiner. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

OSLO/KLIMA- OG MILJØDEPARTEMENTET: Det ble klart på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. 

- Til nå har vaksinene blitt fordelt på kommunene etter andelen innbyggere i den eldste aldersgruppen. Nå kan vaksinene fordeles etter folketall. Det vil også betyr at en rekke større kommuner i hele landet som har hatt flere smitteutbrudd vil få en større andel av vaksinene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Tidligere tirsdag ble det klart at Folkehelseinstituttet har landet på en anbefaling om en skjevfordeling av vaksiner til fordel for områder som har hatt høyt smittetrykk over tid. FHI har sett på ulike strategier, ingen skjevfordeling, en betydelig skjevfordeling og en beskjeden skjevfordeling.

- Regjeringen mener at fordeling av vaksiner er et veldig faglig spørsmål, og legger derfor stor vekt på FHIs anbefaling. Derfor ber vi nå FHI begynne arbeidet med å forberede en beskjeden geografisk skjevfordeling, sier Høie.

Flere pasienter

På pressekonferansen viste helse- og omsorgsminister Bent Høie til at økte smittetall og viste til faren for at Norge står foran en tredje smittebølge. 

Høie viste blant annet til at antallet koronapasienter på Ahus er tredoblet på to uker.

VG skriver tirsdag ettermiddag at Akershus universitetssykehus (Ahus) har oppgradert til gult beredskapsnivå på grunn av økt pågang av koronapasienter som trenger intensivbehandling. 

- I dag får for eksempel Oslo kommune 9,2 prosent av alle vaksiner. Dersom man endrer fordelingsnøkkel til folketall, vil Oslo kunne få rundt 13 prosent av vaksinedosene, sa Høie.

Powered by Labrador CMS