STOPP: Norge stanser alle direkteflygninger fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Foto: Arkiv

Foto:

Norge stanser direkteflygninger fra Storbritannia

Norge stanser alle direkteflygninger fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Tiltaket gjelder i første omgang for to døgn, men kan bli forlenget. I tillegg strammes det inn på flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia, det skriver helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflygninger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, uttaler helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Innfører tiltak

Målet er å få bedre oversikt over situasjonen med det muterte viruset og gjennomføre nødvendige tiltak. I tillegg til stans i flygninger innføres flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia frem til 10. januar. Hovedregelen om karantene i 10 døgn gjelder fortsatt. I tillegg stilles krav om:

  • PCR-test (Covid 19-test) innen et døgn etter ankomst i Norge og deretter ny test tidligst dag 7 etter innreise fra Storbritannia.
  • PCR-test så snart som mulig for reisende som er kommet til Norge fra Storbritannia siste 2 uker.
  • Krav om ankomstregistrering. 
  • Krav om melding til kommunen der den reisende skal oppholde seg.
  • Gjeldende unntak fra innreisekarantene gjelder som utgangspunkt ikke for reisende fra Storbritannia, med unntak av visse bestemmelser.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver at det er anslått at den nye virusvarianten kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige virusvarianten. Viruset ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom. Helsedirektoratet fikk søndag i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til alle som kom reisende fra Storbritannia og alle som er ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene, blant annet med sms-varsling. Helsedirektoratet fikk samtidig i oppdrag å vurdere ytterligere tiltak.

– Det er svært viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene tester seg og etterlever disse reglene, uttaler Høie.

– Vet ikke om det er i landet

Høie uttaler på pressekonferanse klokken ti at det ikke finnes en garanti for at det muterte viruset ikke allerede finnes i landet, og at det derfor er viktig at personer som har kommet fra Storbritannia i løpet av de siste fjorten dagene tester seg.

– Den informasjonen som kom nå før helgen er egentlig informasjon om noe som er skjedd for to uker siden. Derfor er det veldig viktig at alle som har kommet fra Storbritannia tester seg, uttaler Høie på pressekonferanse klokken ti.

Helseministeren uttaler at det er startet et informasjonsarbeid med tanke på de personer som har kommet fra Storbritannia de siste fjorten dagene. Det er blant annet sendt ut sms til disse personene.

– De som ikke følger disse reglene kan bli strafferettslig sanksjonert.

Powered by Labrador CMS