USA hastegodkjenner blodplasma-behandling

Den amerikanske legemiddelmyndigheten (FDA) har hastegodkjent bruk av blodplasma for å behandle alvorlig syke koronapasienter.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Behandlingsformen rekonvalesensplasma går ut på å ta blodplasma og antistoffer fra personer som  har blitt friskmeldt etter å ha hatt covid-19 og overføre det til syke personer. Den har allerede blitt brukt i studier til å behandle rundt 70.000 pasienter i USA, skriver VG. 

Godkjenningen skjer bare dager etter at det amerikanske legemiddelmyndigheten (FDA) satte godkjenningen på vent etter at blant annet smittevernekspert Anthony Fauci advarte om at resultatene fra de foreløpige testene var for uklare, ifølge New York Times

Donald Trump omtalte kunngjøringen som «historisk», men ifølge FDA, som har hastegodkjent behandlingsformen, er det ikke snakk om noe gjennombrudd.

– Rekonvalesensplasma fra covid-19 representerer foreløpig ikke noen ny standard for behandling basert på bevisene som nå er tilgjengelige, sier Stephen Hahn, som er sjef i FDA, i en uttalelse.

Assisterende direktør i Helsediraktoratet, Espen Rostrup Nakstad, uttalte til NRK mandag morgen at behandlingsmetoden også er tilgjengelig for alvorlig syke koronapasienter i Norge gjennom to pågående studier. 

Powered by Labrador CMS