- Det er ikke noe poeng for folk å tenke på forskjellene mellom vaksinene. De er så like at man får ta den man blir tilbudt, sier fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagens Medisin. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

- Det er ikke noe poeng for folk å tenke på forskjellene mellom vaksinene. De er så like at man får ta den man blir tilbudt, sier fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagens Medisin. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Foto:

– Har ingen betydning hvilken av vaksinene man tar

– Virkning og bivirkninger knyttet til de to covid-19-vaksinene som til nå er godkjent er forbausende like, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

De to godkjente vaksinene Comirnaty (fra BioNTech og Pfizer) og Covid-19 Vaccine Moderna (fra Moderna) er ikke identiske, men har små forskjeller i konstruksjonen, viser Madsen til.
 – Virkning og bivirkning er forbausende like. De har omtrent samme beskyttelsesgrad, omtrent samme bivirkningsprofil med de samme vanlige bivirkningene, som hodepine, muskelsmerte, feber og lignende, sier Madsen.

– Det ser også ut til å at de har nokså like alvorlige bivirkninger når det kommer til alvorlige allergiske reaksjoner. Dette har vært rapportert for begge. Tallene så langt sier alvorlige allergiske reaksjoner oppstår hos en av hundre tusen vaksinerte, noe som er ti ganger høyere enn for vanlig influensavaksine. Fortsatt er dette veldig sjeldne reaksjoner. Vi ser ikke på dette som et stort problem, fordi alle steder hvor man vaksinerer så er det full beredskap med adrenalin.

 – Det er ikke noe poeng for folk å tenke på forskjellene mellom vaksinene. De er så like at man får ta den man blir tilbudt, sier Madsen.

I tillegg til de godkjente vaksinene fra Moderna og BioNTech/Pfizer, har den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) startet godkjenningsprosessen for to andre vaksiner mot covid-19 som utvikles av henholdsvis AstraZeneca og Johnson & Johnson/Janssen.

Madsen viser til at disse er under såkalt rolling review, som er en prosedyre der EMA  vurderer dataene fortløpende. Denne prosedyren kan tas i bruk når det foreligger en alvorlig trussel mot folkehelsen, som for eksempel en pandemi.

–  Så langt i prosessen vet vi veldig lite om disse vaksinene, sier han.

Powered by Labrador CMS