SENEST I APRIL: – Dersom vaksinen blir godkjent, håper vi på leveranser så snart som mulig og i hvert fall i april, mai og juni, skriver smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.  Foto: Siri Øverland Eriksen

SENEST I APRIL: – Dersom vaksinen blir godkjent, håper vi på leveranser så snart som mulig og i hvert fall i april, mai og juni, skriver smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet. 

Foto: Siri Øverland Eriksen

Ny koronavaksine blir trolig godkjent denne uken

På torsdag kommer sannsynligvis svaret fra den europeiske legemiddelmyndigheten EMA som gjør at en fjerde koronavaksine kan tas i bruk i EU, og dermed også Norge. Så langt ser det ut til at Norge vil få 3,4 millioner vaksinedoser, men det kan være aktuelt å få flere. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

For å kunne ta i bruk en koronavaksine i Norge, må vaksinen har fått markedsføringstillatelse på europeisk nivå. Denne uken avholdes det møte i den vitenskapelige komiteen hos den europeiske legemiddelmyndigheten EMA om vaksinen som Johnson & Johnson har søkt om godkjenning for.

Vaksinen er utviklet av Janssen, et selskap i Johnson & Johnson-konsernet.

EMA skal ha et ekstraordinært møte på torsdag, hvor det er mål om å komme med en beslutning. Dersom EMA anbefaler å gi en betinget godkjenning til vaksinen, på samme måte som koronavaksiner, gjenstår bare en formell godkjenning av EU-kommisjonen. 

Johnson & Johnson sin vaksine fikk nød-godkjenning i USA for i overkant av en uke siden.

– Dersom vaksinen blir godkjent, håper vi på leveranser så snart som mulig og i hvert fall i april, mai og juni, skriver smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet i en e-post til Dagens Medisin.

3,4 millioner doser

Norge har inngått avtaler om å få 3,4 millioner vaksinedoser fra Johnson & Johnson, opplyser Bukholm. Avtalene ble inngått i desember 2020. Men det er ikke tatt stilling til eventuelle så kalte opsjonsavtaler.

FHI håper å få en mer konkret oversikt over leveransene snart.

– En forventning om ca. 3,4 millioner doser til Norge i løpet av 2021 er en rimelig antagelse. Men dette tallet er foreløpig usikkert, skriver Bukholm.

– For de vaksinene som ikke er godkjent, og der det ikke foreligger undertegnede avtaler for alle leveranser, har anslagene over hvor mange doser som kan bli levert til Norge betydelig usikkerhet, understreker han.

– Når vi har en undertegnet avtale, vil vi selvfølgelig være helt åpne på størrelsen av denne leveransen.

– Håper å få vaksiner så snart som mulig

– Dette er en vaksine som kun består av én dose. Hva vil det kunne bety for vaksineringen i Norge, og eventuelt vaksinasjonstempoet?

– Dette er en virus-vektor-vaksine, og vi forventer at den gir god beskyttelse etter én dose. Den vil lett kunne tas inn i vaksinasjonsprogrammet, sammen med de andre vaksinene. Det vil først og fremst være viktig hvor mange doser vi kan få til Norge i løpet av de første månedene, og helst før sommeren.

Powered by Labrador CMS