Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ny koronavaksine nød-godkjent i USA

Den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA sin ekspertgruppe anbefalte fredag å godkjenne koronavaksinen fra Johnson & Johnson til bruk i USA.

Publisert: 2021-02-27 — 10.34 (Oppdatert: 2021-03-01 — 15.03)

Det ble klart etter et møte i den rådgivende komiteen i FDA som vurderer vaksiner fredag

Vaksinen er utviklet av det amerikanske selskapet Janssen, som er en del av Johnson & Johnson-konsernet. Vaksinen får en nød-godkjenning, så kalt "emergency use authorization". 

Etter at ekspertgruppen nå har kommet med en anbefaling, gjenstår selve tildelingen av nød-godkjenningen. I en pressemelding skriver FDA at det vil jobbes raskt for å sluttføre prosessen.

Oppdatert 1.3.2021: FDA utstedte nød-godkjenning i tråd med anbefalingen fra ekspertgruppen lørdag, ifølge en pressemelding fra FDA. Dette er dermed den tredje koronavaksinen som får en slik godkjenning i USA.

Tror på lik avgjørelse

LES OGSÅ
Amerikanerne vurderer ny koronavaksine i kveld

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk uttalte fredag til Dagens Medisin at han tror USA og EU vil legge seg på samme linje når det gjelder vaksinen.

– Hittil har det vært nesten fullstendig samsvar mellom vurderingene til FDA og EMA. Det forventer jeg at det vil være her også – det ville overraske om det ikke blir det, sier Madsen.

Denne vaksinen er en av vaksinene som inngår i EUs vaksinesamarbeid, og dermed en av vaksinene som Norge har avtale om å motta. Norge kan få tilgang på fire millioner av denne vaksinen gjennom EU, skrev Aftenposten for en uke siden.

Skiller seg ut

Vaksinen skiller seg ut fordi det kun består av en dose og ikke flere. Det innebærer at det vil gå raskere å oppnå fullvaksinasjon av hver person. Det er også en fordel at vaksinen kan oppbevares i vanlig kjøleskapstemperatur. 

Vaksinen er imidlertid tilsynelatende ikke like effektiv som de mest effektive vaksinene så langt, som er vaksinene til Pfizer og Moderna. 

En fase 3-studie viste 66 prosent effekt ved forebygging av studiens endepunkter som er moderat og alvorlig covid-19-sykdom, opplyste selskapet i slutten av januar.

En sammenligning av vaksinenes beskyttende effekt, er imidlertid vanskelig ettersom studiene av hver vaksine er ulike og derfor ikke direkte sammenlignbare.

Nødgodkjenningen gjelder bruk av vaksinen for voksne personer over 18 år.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OMRÅDEGJENNOMGANG AV LEGEMIDLER PÅ BLÅRESEPT

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!