SKEPTISK: Lill Sverresdatter Larsen, leder i NSF, viser til studier der tidlige resulater skal vise at AstraZeneca-vaksinen har liten effekt mot mild sykdom fra den sørafrikanske varianten av covid-19-viruset.

Foto: Vidar Sandnes

Får vaksinekritikk fra sine «egne»

Iren Mari Luther, som er leder yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet og selv utdannet sykepleier, mener Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, bidrar til ytterligere vaksineskepsis med sine utspill om AstraZeneca-vaksinen.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk sykepleierforbund, var i helgen ute og ba Folkehelseinstituttet (FHI) om å revurdere å gi AstraZeneca-vaksiner til helsepersonell.

– Vi ønsker at FHI gjør grundige vurderinger også av AstraZeneca, før den blir sendt ut til helsepersonell, særlig ut ifra de nye rapportene som sier at vaksinen ikke beskytter godt nok mot mild og moderat sykdom, og heller ikke nødvendigvis mot det å smitte fra en person til en annen, uttalte Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk sykepleierforbund til NRK søndag.

Hun viser til en studie ved Universitetet i Oxford, der tidlige resultater skal vise at AstraZeneca-vaksinen har liten effekt mot mild sykdom fra den sørafrikanske varianten av covid-19-viruset.

Rollemodeller
Nå reagerer andre organisasjoner som organiserer helsepersonell på utspillet.

– Som helsepersonell er vi rollemodeller og bør ikke komme med utspill som kan bidra til ytterligere vaksineskepsis, sier Iren Mari Luther, som er leder yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, til Sykepleien.no. 

– Dette er ikke noe vi som fagorganisasjoner skal ta opp gjennom mediene slik NSF-lederen her gjør, sier Luther videre.

Rask vaksine viktigst
Marit Hermansen, president i Legeforeningen mener FHI ikke trenger revurdere AstraZeneca-vaksinen nå, slik Sykepleierforbundet tar til orde for.

Denne vaksinen er godkjent for folk under 65 og har vist å ha god effekt på alvorlig sykdom. Marit Hermansen, president i Legeforeningen

– Det viktigste for oss, har hele tiden vært at vi får til en rask vaksinering av helsepersonell. Det er viktig for å beskytte både helsepersonell og pasienter. Denne vaksinen er godkjent for folk under 65 og har vist å ha god effekt på alvorlig sykdom og det er viktig for oss, sier hun til VG.

Lill Sverresdatter Larsen sier til Sykepleien.no at hun står inne for sine uttalelser.

Står bak godkjenningen
Geir Bukholm, vaksinesjef i FHI, sier til VG:

– Det er klart at hvis det skulle være noen vaksiner som skulle ha spesielt dårlig effekt overfor ulike virusvarianter, vil vi ta konsekvensen av det.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier til VG at de klar på at de fortsatt står bak godkjenningen av AstraZeneca-vaksinen og det ikke aktuelt å revurdere godkjenningen fordi produsenten selv jobber med å modifisere den.

Powered by Labrador CMS