ENORM VEKST: Johan Ronæs, administrerende direktør i Norsk helsenett og 
Christine Bergland, direktør i Direktoratet for e-helse er tilfreds med økningen, men vi ha med enda flere.  Foto:
ENORM VEKST: Johan Ronæs, administrerende direktør i Norsk helsenett og Christine Bergland, direktør i Direktoratet for e-helse er tilfreds med økningen, men vi ha med enda flere. Foto:

Direktoratet for e-helse: – Voldsom økning i videokonsultasjoner

Mellom 4000- 4500 av landets fastleger har nå videoløsning tilgjengelig.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin har skrevet gikk Legeforeningen og leder for Legeforeningens IT-utvalg, Kjartan Olafsson ut med en innstendig bønn til fastlegene som ikke har det, om å skaffe seg videoutstyr snarest mulig.

Tirsdag gjentok helse- og omsorgsminister Bent Høie oppfordringen om å ta i bruk videokonsultasjon og andre digitale verktøy i kampen mot smittespredning.

Og helsepersonell følger oppfordringen, ifølge Direktoratet for e-helse:

– Mange i helsetjenesten tilbyr videokonsultasjon, og det har vært en sterk økning den siste uka. Mellom 4000- 4500 av landets fastleger har nå videoløsning tilgjengelig, sier direktør Christine Bergland, i en pressemelding.

- Også psykisk helsevern og psykisk helsearbeidere i kommunene tar i økende grad i bruk videoløsninger i oppfølgning av enkeltpasienter og familier, legger hun til. 

Mandag 16. mars ble det avholdt 11000 videokonsultasjoner med fastleger og innen psykisk helsevern og psykisk helsearbeid i kommunene.

Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett jobber nå sammen med aktørene i sektoren med å få flere i gang med videokonsultasjon.

– Vi gjør alt vi kan for å legge til rette for at flere kan ta videokonsultasjon raskt i bruk, sier Johan Ronæs, administrerende direktør i Norsk helsenett.

Flere tilbydere tilbyr også videoløsninger kostnadsfritt på grunn av koronaepidemien.

– Bruk av videokonsultasjon har mange fordeler i den pågående koronapandemien. Video er et effektivt verktøy som i mange tilfeller kan erstatte fysisk oppmøte, og dermed reduserer smittefaren. Det øker også kapasiteten ved at helsepersonell som er i karantene, men ikke er syke, kan behandle flere pasienter, sier Bergland.

Direktoratets primære anbefaling er å utvide tilbudet og bruken av de løsningene som helsetjenesten allerede har tatt i bruk. Det finnes det både frittstående løsninger og journalløsninger som har video integrert.

På ehelse.no ligger veiledningen Slik kommer du i gang med videokonsultasjon.

Powered by Labrador CMS