Ønsker varig effekt for norsk industri

Norway Health Tech-direktøren håper den pågående koronasituasjon kan sikre varige produksjoner og arbeidsplasser i industrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

VIL HA MER NORSK PRODUKSJON: Kathrine Myhre, administrerende direktør i Norway Health Tech.

Administrerende direktør i Norway Health Tech, Kathrine Myhre, forteller at bransjeorganisasjonen har bistått flere medlemsbedrifter som enten legger om eller øker produksjonskapasiteten for å møte behovene for smittevernutstyr under koronakrisen.

– Vi har flere ulike eksempler på dette: Seilmaker-bedriften Gran Seil på Fornebu produserer nå smittevernfrakker for helsevesenet. Aktører som Asap Norway og Lærdal Medical, som produserer helseprodukter fra før av, bruker nå sin kompetanse, teknologi, produksjonslokaler og nettverk med underleverandører i Norge.  Slik klarer de å raskt få i gang en effektiv produksjonslinje som kan levere produktene med den kvaliteten sykehusene og kommunene har behov for. Og Epiguard, som produserer smittevernkuvøsen Epishuttle, jobber nå på spreng for å møte det globale behovet for deres kuvøser, forteller Myhre til Dagens Medisin.

Har mobilisert helseindustrien
Allerede 3. mars henvendte helse- og omsorgsminister Bent Høie seg til Norway Health Tech, NHO og andre bransjeorganisasjoner for å invitere de med i den nasjonale dugnaden. Da ble det klart at det ikke fantes store nok lagre av smittevernutstyr, og organisasjonene ble bedt om å mobilisere industrien til økt produksjon. 

– Sammen med Sykehusinnkjøp, som ble gitt det nasjonale koordinerende ansvaret for å anskaffe smittevernutstyr til hele Norge, mobiliserte vi helseindustrien. Dette har resultert i omtrent 2700 unike henvendelser til Sykehusinnkjøp, hvor en del har resultert i avtale om leveranser, for eksempel fra ASAP Norway. Sykehusinnkjøp var også raskt på banen med å se hva de kunne importere fra Kina og andre land, men opplevde brutte forsyningskjeder, og var raske på ballen i forhold til hva vi kan produsere i Norge. Sammen med Bjørn Arne Skogstad i SIVA, som jobber med utvikling av test- og produksjonskapasitet i Norge, har vi i Norway Health Tech jobbet tett med Sykehusinnkjøp for å kartlegge testfasiliteter og bistått deres prosesser knyttet til produksjon. 

Løser opp internasjonale floker
I EpiGuards tilfelle har pågående isolasjon og eksportrestriksjoner gitt selskapet problemer med å få tak i de nødvendige underkomponentene for smittevernkuvøsen fra fabrikker i Tsjekkia, Italia og andre europeiske land. Samtidig er det enorm etterspørsel etter deres produkt, som til daglig produseres i Fredrikstad.

– Vi tok kontakt med Nærings-, Helse- og Utenriksdepartementet, og disse har snudd seg rundt i et fantastisk tempo for å hjelpe oss. Gjennom sine nettverk og ambassadesystem har de klart å forbedre en svært vanskelig situasjon. Jeg ønsker å rette en stor takk og gi ros til Utenrikstjenesten og det store økosystemet vi har som fungerer svært godt og effektivt. Det er utrolig flott å oppleve, sier Myhre.

Produserer for inn- og utland
Ifølge Norway Health Tech-direktøren opplever nå bransjeorganisasjonen at det er anerkjennelse internasjonalt for norske bedrifters gode og kostnadseffektive måte å produsere produkter som kan løse koronarelaterte problemstillinger.

– Jeg fikk nylig en e-post fra Mexico med forespørsel om hva Norge har av Covid-19-relaterte produkter. Nå må vi først og fremst sørge for å løse denne pandemien på en god måte, men vi bør også benytte anledningen til å sikre varige produksjoner og arbeidsplasser innen denne industrien.

– Klarer bedriftene å håndtere forespørsler fra både inn- og utland?

– Vi opplever for tiden at flere av våre bedrifter får henvendelser fra andre land som ønsker å kjøpe deres produkter. Bedriftene har bedt Sykehusinnkjøp svare på om de ønsker å kjøpe produktene, og er usikre på om de skal vente på et ja fra Sykehusinnkjøp eller forholde seg til «first come, first serve»-prinsippet. Dette er en problemstilling mange bedrifter nå havner i. Helsemyndighetene kjøper inn det de har behov for, og det er ingen regler for hvorvidt produktene kan eksporteres til andre land. Slike regler tror jeg vi også skal være forsiktige med. Disse bedriftene er opptatt av å betjene det norske markedet. Men dersom de får tak i nok komponenter og produserer nok, vil de også selge til det internasjonale markedet. 

Powered by Labrador CMS