Hans Torvald Haugos blogg

Slutt å røyke - røyken tar ditt liv

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hans Torvald Haugo

Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. Han har bred arbeidserfaring som optiker og har i hele sin kliniske karriere jobbet tverrfaglig innen øyehelsefaget.

Dette skrek Lage Fossheim i bandet Brodways News til ungdom på 80-tallet. Den røde plastikkhansken som stupet røyksneiper brant seg inn i minnet mitt. Fossheim sjokkerte nordmenn i TV-stolen med sitt tydelige budskap. Mange var uenig i at røyking var usunt den gangen.

Mandag 23. oktober er det Sluttedagen. Helsedirektoratet oppfordrer til lokal aktivitet som gir oppmerksomhet rundt ulempene med å røyke og fordelene med å slutte.

Er du helsepersonell, og røyker – bør du slutte! Helsepersonell som ikke røyker kan hjelpe andre å stumpe røyken!

Fire av fem kjenner ikke til at røyking er skadelig for synet, ifølge YouGov. Få vet at det å stumpe røyken gir bedre syn. Røykekutt det beste enkelttiltaket for å sørge for bedre syn- og øyehelse.

De fleste kjenner skadene røyking gir i lungene, hjertet og for blodsirkulasjonen. Bare 18% i befolkningen vet at røyking er skadelig for synet. Dette er deprimerende tall. Synet har nærmest druknet i forhold til kunnskapen om kreft, kols og hjerteproblemer.

Forskning har avdekket sammenhengen mellom syn, øyesykdommer og røyking. Helsepersonell må bli flinkere til å hjelpe folk å ta valget om røykeslutt. Ifølge British Medical Journal er det mer effektivt å fortelle røykere at synet skades enn at hjertet lider. Dette gjør røykeslutt til en oppgave for optikere også.

Her er konkrete tips til de som ønsker å informere om skadevirkningen av røyking:

• 3 til 4 ganger risiko for maculadegenerasjon (forkalkning)
• Dobbel risiko for grå stær (katarakt)
• Dobbel risiko for betennelse i vevet i øyet
• Dobbel risiko for tørre øyne
• Økt risiko for ulike hornhinnetilstander og forsinket sårtilheling på øyet
• 2 til 3 gangers risiko for thyroid-sykdommer som kan gi hevelse rundt øynene, dobbeltsyn og utstående øyne
• Røyking øker risikoen for å få diabetes. Nært alle med diabetes får følgesykdom i øyets netthinne som kan svekke synet eller gir fullstendig synstap

Røyker mor undergraviditeten øker risikoen for at barnet får skjeling eller underutviklet synsnerve. Røyking øker også risikoen for tidlig fødsel, som igjen kan gi barnet ulike synsproblemer.

Snusing tilfører også nikotin i kroppen som kan skade synet. Passiv røyking er også skadelig.

Risikoen for skader på synet reduseres når man slutter å røyke.

Fossheim synger også i sangen: Slutt å røyke – gjør det med et smil. Dette er nesten den eneste positive konsekvensen av røyking.

Powered by Labrador CMS