Hans Torvald Haugos blogg

Hvert femte barn har synsproblemer!

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hans Torvald Haugo

Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. Han har bred arbeidserfaring som optiker og har i hele sin kliniske karriere jobbet tverrfaglig innen øyehelsefaget.

Synsfeil kan gi problemer som ikke er åpenbart relatert til synet. Eksempler kan være hodepine, sliten og trett på skolen, lese- og skrivevansker eller dårlig konsentrasjon. Det vil ofte være foreldre, lærere, skolehelsetjenesten og fastlegen som merker at noe er galt. Tenker de på synet?

Synsfeilene som ødelegger for læring oppstår ofte i alderen 6 til 19 år. Langsynthet, skjeve hornhinner og samsynsproblemer gir oftest synsproblemene som ødelegger skolehverdagen. Dette er synsfeil som kan være vanskelig å oppdage. Hovedansvaret legges på foreldrenes skuldre når barna sendes ut fra helsesøster etter 4-års kontrollen. Dette er den siste obligatoriske synsundersøkelsen av barn.

Norske tall viser at hvert femte skolebarn har synsproblemer og trenger en synsundersøkelse. Beregninger Norges Optikerforbund har gjort viser at behovet for å synsundersøke skolebarn er fire ganger høyere enn antallet barn fra 0 til 15 år som ble undersøkt av spesialisthelsetjenesten i fjor.

Alle helsepersonellgruppene i førstelinjehelsetjenesten har en offentlig finansiering som dekker barns behov for øyehelsetjenester og annen synsoppfølgning - utenom optikeren. Ser barnet ditt dårlig legger samfunnet et økonomisk ansvar på mor og far, hvis de oppsøker optiker for hjelp.

Få barn har avanserte og kompliserte øyesykdommer. Det er underlig at samfunnet benytter øyelege for oppfølging av friske barn med behov for briller. Veldig mange av barna som sendes fra helsesøster til øyelege, har bare behov for briller.
Dagens organisering gir ikke lik tilgang til offentlige helsetjenester for barn med synsproblemer. Flere barn og unge kan få hjelp der de bor hvis skole, helsesøster, fastlege og optiker jobber tettere sammen. Dette er viktige prinsipper som må inn i revisjonen av Helsedirektoratets veileder for undersøkelse av syn hos barn.

Norges Optikerforbund mener at det er på tide å se nytteverdien i optikertjenester og la det bli en del av det offentlige øyehelsetilbudet til barn og unge.

Ønsker du å være med i en debatt som berører disse temaene kan du delta torsdag under Arendalsuka. Norges Blindeforbund, Høgskolen i Sørøst-Norge og Norges Optikerforbund inviterer til et seminar der syn og skolebarn diskuteres.

Det burde være unødvendig med skoletapere på grunn av dårlig syn. Til det har vi for mange dyktige optikere. Barn og unge med mistanke om synsproblemer bør få hjelp. Synsundersøkelser av barn vil gi bedre resultater i skolen.

Powered by Labrador CMS