Magne Nylennas blogg

Utposten jubilerer!

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Magne Nylenna

Magne Nylenna er direktør for Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet og redaktør for Helsebiblioteket.no. Han er professor II i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Gjennom 40 år har Utposten vært et viktig talerør for norsk allmenn- og samfunnsmedisin.

I 1972 etablerte tre distriktsleger i Romsdal, Harald Siem, Per Wium og Tore Rud,  en særegen publikasjon som viste seg å bli overraskende viktig og levedyktig. Med gammeldags skrivemaskin, saks og limstift ble første utgave produsert. Slik ble Utposten, blad for allmenn- og samfunnsmedisin, til.

Som en av grunnleggerne selv skriver: "Ingen sak skulle være for liten til å komme i Utposten, bladet skulle være uavhengig av reklame med abonnementspris på 50 kroner, og redaktørene skulle ikke sitte mer enn fem år".

Og Per Wium fortsetter: "Når historien om distriktslegene skrives, er Utposten blitt et viktig kapittel der tre poeng kan trekkes fram: Redaksjonens påvirkning på helsepolitikken, dens innvirkning på praktiseringen av faget og hvordan de hadde innflytelse på fagets verdier og normer ".

I disse dager markeres bladets 40 års-jubileum under Primærmedisinsk uke i Oslo. Gjennom denne perioden har åtte ulike redaksjoner gjort dette dugnadsprosjektet, som bladet egentlig er, til en sentral aktør i norsk primærhelsetjeneste. Resultatet finnes på www.utposten.no

Utposten har avspeilet utviklingen av kommunehelsetjenesten i Norge, og langt på vei også vært med på å forme den på fagets egne premisser. På mange måter var bladet forut for sin tid. Her har viktige reformer blitt drøftet og kritisert. Her har kliniske erfaringer og observasjoner blitt beskrevet og delt. Her har meninger blitt formet og formidlet. Samtidig har grunntonen alltid vært optimistisk og konstruktiv, med stor tro på primærhelsetjenestens betydning.

Utposten er ikke formelt talerør for andre enn seg selv. Bladet er et eksempel på at uformelle, uavhengige publikasjoner kan ha betydelig innflytelse,

Selv fikk jeg lov til å være med i redaksjonen fra 1982 til 1987. Knapt noen "fritidsaktivitet" har vært morsommere og mer lærerik. Tretti år senere kan jeg konstaterer at nye generasjoner kolleger har tatt opp arven og at bladet fortsatt er livskraftig, aktuelt og framtidsrettet.

Gratulerer!

Powered by Labrador CMS