Anne Lise Ryels blogg

Samarbeid er til beste for pasientene

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er advokat og har jobbet som generalsekretær i Kreftforeningen siden 2002. Tidligere har hun blant annet jobbet som divisjonsdirektør i Sosial- og Helsedirektoratet, statssekretær i Justisdepartementet, Likestillingsombud og konsernadvokat i Statnett. Ryel sitter i Topplederforum for HelseOmsorg21 og er medlem i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

Like før sommeren gikk Kreftforeningen og Forskningsrådet ut med en felles utlysning hvor nyskapende prosjekter innen kreftdiagnostikk og –behandling kan søke om støtte. Formålet med satsingen er at lovende resultater fra medisinsk- og bioteknisk forskning raskere skal komme kreftpasientene til nytte. Totalt har satsingen en ramme på 45 millioner kroner.

Samarbeidet mellom Forskningsrådet og Kreftforeningen er viktig av flere grunner. Først og fremst fordi vi mener at vårt felles prosjekt vil bidra til at norske kreftpasienter får bedre behandling. Nettopp styrking av virkemiddelapparatet for å få de gode forskningsresultatene ført frem til kommersielle prosjekter etterlyses av flere. Veien fra de gode forskningsideer til ferdig produkter med nytte for pasientene er ofte lang.

Gjennom vårt samarbeid som bygger på våre erfaringer og Forskningsrådets erfaringer med programmene BIOTEK2021 og FORNY2020, vil vi kunne bidra til økt innovasjon innen helseområdet.
Men prosjekter er viktig også fordi det er et eksempel på at to ulike type virksomheter fra to ulike sektorer – offentlig- og frivilligsektor – går sammen og samarbeider. Og her er vi etter min mening inne på noe av kjernen i det som er en utfordringen for dagens virkemiddelapparat når det gjelder finansiering av forskning og innovasjon: det er mange ulike aktører som står for finansieringen.

De ulike aktørene har ofte ulike kriterier for sine tildelinger, og områdene som dekkes av de ulike aktørene er dels overlappende, samtidig som det kan være områder hvor det er vanskelig å få finansiering. I stedet for at ulike aktører med sine gode intensjoner jobber én og én, må vi søke samarbeid med hverandre.

Jeg er veldig glad for Forskningsrådet ønsket et samarbeid med oss i Kreftforeningen. Et samarbeid hvor vi begge går inn med kompetanse og ressurser. Jeg håper at vårt eksempel kan være startskuddet for flere lignende samarbeidskonstellasjoner. Det må også initieres prosjekter hvor private virksomheter samarbeider med både offentlig- og frivillig sektor. Skal vi løse de utfordringene som så tydelig er beskrevet i «Helse omsorg 21» må det samarbeides på tvers av sektorer og miljøer. Bare slik kan vi sørge for at personer med kreft eller andre sykdommer, får best mulig behandling i fremtiden.

Powered by Labrador CMS