Magne Nylennas blogg

Kunnskapsbasert folkehelse

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Magne Nylenna

Magne Nylenna er direktør for Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet og redaktør for Helsebiblioteket.no. Han er professor II i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Det er hektiske tider i Helse- og omsorgsdepartementet. To uker på rad er det fremlagt nye stortingsmeldinger. Sist kom folkehelsemeldingen "God helse – felles ansvar" (Med. St. 34 (2012-2013).

Meldingen legger vekt på den endringen som har skjedd i sykdomsmønsteret i Norge. Tidligere tiders smittsomme sykdommer er blitt erstattet av ikke-smittsomme sykdommer. I dag er det kreft, hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, muskel- og skjelettsykdommer og psykiske lidelser som dominerer.

Uten å fastsette noen tidsfrist, setter regjeringen seg som mål at Norge skal være tilbake blant de tre landene i verden som har høyest levealder, slik det var for noen tiår siden. Målet er dessuten at befolkningen skal oppleve flere leveår med god helse og trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller.

Det er gledelig å registrere at kunnskapsbasert tenkning og tilnærming er på full fart inn i folkehelsearbeidet, og at et helt kapittel er viet dette (kapittel 6). "Et bærekraftig folkehelsearbeid må bygge på et vitenskapelig fundament", heter det. Det etterlyses tre former for kunnskap, nemlig:

• God kunnskap om befolkningens helsetilstand
• God kunnskap om årsakssammenhenger
• God kunnskap om effekten av forebyggende og helsefremmende tiltak.

Som direktør for Kunnskapssenteret er det fristende å sitere fra side 150: "Kunnskapsbasert folkehelsearbeid tilrettelegges ved å dele informasjon om effekten av folkehelsetiltak og sammenlikninger mellom tiltak. Det finnes en del oppsummert forskning om effekten av folkehelsetiltak. Disse oppsummeringene og enkeltstudier kan søkes opp via Helsebiblioteket (www.helsebiblioteket.no). Det er viktig at nye systematiske oppsummeringer gjøres tilgjengelige for andre, for eksempel via publisering. For å bidra til en mer kunnskapsbasert folkehelsepolitikk skal det legges til rette for at folkehelse får en større plass i arbeidet til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten."

Jeg kan love at vi skal gjøre vårt for å oppsummere og formidle nyttig kunnskap slik at folkehelsemålene nås.

Powered by Labrador CMS