Veronika Barrabés blogg

Helse er gratis?

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helse angår oss alle - det er et tema som både rører og berører. Dette har vi tydelig fått bekreftet den siste tiden når  TV Norge gitt oss dokumentaren ”På liv og død”.
Det ble sendt ut 50 kamerateam for å dokumentere alt som skjer i løpet av et døgn i norsk helsevesen. I løpet av 24 timer ble det fødsler, livreddende behandling, kompliserte operasjoner og møter med døden. Vi fikk møte sykehusleger, sykepleiere, helikopterpiloter, jordmødre, fastlegen på Røst og trivselssykepleier Mads, bare for å nevne noen. Dokumentaren gir oss mange eksempler på det samspillet som finner sted hele tiden i verdens største offentlige helsevesen. På mange måter synliggjør denne dokumentaren verdien av et helsevesen som samarbeider og jobber godt for det felles beste. Det gir også en ide om hvor mange ulike parter eller innsatsfaktorer som trengs for at vi skal kunne forvente oss gode helsetjenester.
I introduksjonen til dokumentaren, hevdes det at norsk helsevesen er «gratis». Det er for så vidt korrekt i den forstand at hver enkelt pasient ikke får skarpe regninger på sin behandling. Men vi skjønner jo at all denne innsatsen, kompetansen, utstyret og medisinene koster penger. Fellesskapet må ta regningen, og dermed blir det snakk om prioriteringer. Det er en viktig diskusjon.
Hva mener folket?
Rett før jul gjennomførte Ipsos MMI på oppdrag fra Novartis en landsrepresentativ undersøkelse i befolkningen om helse og legemidler:
Det er en betydelig avstand mellom hvordan folk opplever tilgangen på ny, effektiv og livsforlengende behandling og hvordan de synes at ting burde være:
- Mindre enn halvparten (42 prosent) av de som deltok i undersøkelsen er helt eller delvis enig i at norske pasienter får tilbud om ny og effektiv behandling selv om behandlingen er kostbar.
- Bare 4% mener at Norge ligger godt an sammenlignet med andre vest-europeiske land.
- 68% er helt eller delvis enig i at norske pasienter skal få tilbud om effektiv behandling selv om behandlingen er kostbar.
- De spurte er unisont enige (95%) om at pasienters tilgang til legemidler bør være lik over hele landet. Realiteten i dag er at stadig flere kostbare legemidler finansieres gjennom sykehusenes budsjetter som kan bidra til forskjellsbehandling avhengig av hvor man bor.
Undersøkelsen bekrefter myten om at nordmenn tror at Norge har et høyt forbruk av legemidler i forhold til andre land. Faktum er at Norge, sammen med Danmark, har det laveste legemiddelforbruket i Norden. Årsaken til dette er først og fremst lave priser, sammenlignet med andre nordiske land.
Legemiddelindustrien bidrar med nye medisiner. Det er en viktig innsatsfaktor i helsevesenet. Utvikling av ny medisin tar i gjennomsnitt 13 år og koster milliarder av kroner. Nye og innovative medisiner gir mulighet for målrettet behandling tilpasset den enkelte pasient, og legemiddelindustriens forskningsinnsats er avgjørende for å ta nye medisiner fram til pasienten.
Forskning og utvikling er viktig for Novartis. Det er vår store historie. Vi leter etter nye løsninger. Alltid. Det handler om å sørge for at pasientene får tilgang til de nyeste og beste medisinene.  Så er spørsmålet hvilke muligheter fremtidens legemidler vil gi. Er samfunnet villig til å betale prisen for å ta dem i bruk. Dette handler om prioritering, for helse er ikke gratis.
En høyaktuell debatt
Vi mener at tiden er inne for en god diskusjon - dette av flere årsaker:
- Den medisinske utviklingen
Debatten er høyaktuell når vi ser på den raske medisinske utviklingen. Mulighetene kommer til å bli enorme, men er vi forberedt? Debatten vi så knyttet til føflekkreft er bare begynnelsen.
- Ny Regjering
Regjeringspartiene har lovet raskere tilgang til ny og effektiv medisin, og bidrag til en mer helhetlig og pasientvennlig legemiddelpolitikk. Men hva gjør Regjeringen for at ord skal bli til handling?
- Dagens system forskjellsbehandler
Novartis har stor forståelse for at samfunnets ressurser må prioriteres nøye, men vi må utfordre et system som hverken er transparent eller sikrer likebehandling.
Det er mange spørsmål. Det er langt fra en enkel diskusjon, men det betyr ikke at vi skal la den ligge.
Dette er viktige saker - helse angår oss alle sammen!

Powered by Labrador CMS