Bedre behandling med brukerstyring
Ved en norsk behandlingsenhet innen psykisk helsevern ble behandlingen av barn tredoblet i løpet av en femårsperiode. Oppskriften var å gå fra ekspertstyrt til brukerstyrt behandling – uten økte ressurser.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Hagen behandlingsenhet i Ringsaker klarte i løpet av en femårsperiode å øke behandlingen av barn med 300 prosent.
Etter å ha gått fra ekspertstyrt til klientstyrt behandling, oppnådde institusjonen ikke bare bedre ressursutnyttelse, men også at resultatene av terapien ble bedre, fremgår det av en artikkel i siste utgave av Tidsskrift for Norsk Psykologforening.
Bedre terapi
Psykolog Birgit Valla skriver i artikkelen Brukers medvirkning i psykoterapi – behov for kompetanseutvikling at forbedringene skjedde uten økte ressurser. Brukermedvirkning innebærer at tjenesteapparatet skal benytte den enkelte brukers erfaringskunnskap for å yte best mulig hjelp.
Prinsippet har solid støtte i psykoterapiforskning. Denne forskningen viser blant annet at brukermedvirkning er et avgjørende element for vellykket behandling av psykiske lidelser.
Kontinuerlig tilbakemelding
Behandlerne ved Hagen behandlingsenhet brukte blant annet et system for kontinuerlig tilbakemelding fra klientene.
Resultatet var at behandlerne kom raskere i gang med tiltak som virket. I tillegg oppdaget de at når familiene var med på å bestemme tiltakene, ble tiltakene ofte mindre omfattende.
For lite vektlagt i utdanningen
Valla mener at jevnlig innhenting av informasjon fra klienten om kvaliteten på alliansen med behandler er helt sentralt for å oppnå reell brukermedvirkning.
I artikkelen påpeker Valla at brukermedvirkning er et tema med sparsom plass i psykologutdanningen. Hun anbefaler at det satses mer målrettet på brukermedvirkning både i utdanningsinstitusjonene og på arbeidsstedene, skriver Norsk Psykologforening. (ln)